FN Blog / Fociblog / Meglepetésekkel rajtoltak az EB-selejtezők
Nyomtatás Betűméret
Meglepetésekkel rajtoltak az EB-selejtezők 2010-09-05 14:14:39
A mieinknek ugyan nem jött össze a bravúr, de akadtak meglepetések az első körben

Megkezdődtek a soron következő Európa Bajnokság selejtezőinek csoportküzdelmei. Ahogy az lenni szokott egy-egy ilyen selejtezősorozat során, a számtalan papírforma eredmény mellett akadt azért néhány vaskos meglepetés is. Bár reménykedtünk benne, sajnos nem a mieink hoztak meglepetéseredményt.

Az „A” csoportban sem a törökök kazahsztáni kirándulása, sem a németek belgiumi vendégszereplése nem zárult különösebb meglepetéssel. Törökország simán (0-3), a németek soványan (0-1) nyertek, mondhatni hozták a kötelezőt.

A „B” csoportban sem történ semmi rendkívüli, Örményország-Írország (0-1), Andorra-Oroszország (0-2) és Szlovákia-Macedónia (1-0), egyik mérkőzés sem hozott különösebb meglepetést.

Sőt még a „C” jelű brigád sem gyilkolta a papírformát, bár az észak-írek szlovéniai győzelme (0-1) talán némileg meglepő, de a bombameglepetés kategóriába semmiképp sem tartozik. Az, hogy Szerbia elhozta a három pontot a Feröer-szegetektől (0-3) vagy, hogy Olaszország ha nem is simán, de nyert Észtország vendégeként (1-2), meg aztán pláne nem meglepetés.

No, de a „D” jelet viselő csipet-csapat már magabiztosan szállította a meglepetéseket. Nyilván nem Bosznia luxemburgi győzelmére (0-3) gondolok itt, hiszen az sima papírforma eredmény volt. Románia viszont sehogy sem bírt Albániával, az 1-1-es döntetlen mindenképp meglepő. Még akkor is, ha tudjuk, ez a román válogatott némiképp gyengébb az előzőekhez képest. Ennek ellenére az albánok legyőzése, pláne hazai pályán, mindenképp a joggal elvárt eredmény kategóriába tartozna. Szerintem. Na de a csoport igazi égését mégiscsak a franciáknak sikerült produkálniuk. Igazából a VB szereplésük, illetve a háttérben történtek okán tálán már nem is annyira bomba ez a meglepetés. Bár kétség kívül a kapitányváltás után azért a többség a gallok feltámadását várta. Ez egyelőre még várat magára, hiszen a Fehéroroszországtól hazai pályán elszenvedett vereség (0-1) semmiképp sem tartozik a szurkolónyugtató eredmények közé. Feltételezem, hogy egy fordított eredmény, tehát egy soványka 1-0-ás győzelem sem repítette volna mennybe a francia fanatikusokat, de ez meg aztán... Komoly égés, na.

Aztán itt a „Magyar csoport”, az „E” jelű. Itt mi szerettünk volna egy vaskos meglepetést okozni, konkrétan a svédek idegenbeli legyőzésével, de azon a meccsen, ahogy a csoport többi összecsapásán is, nagyjából a realitás győzedelmeskedett. Az első félidőben meg voltak a lehetőségeink, de nem tudtuk gólra váltani őket. Igaz, a svédeknek ugyanúgy megvoltak, ők sem tudták, így igazságos döntetlennel fordultak a csapatok. A második játékrészben aztán kaptunk kettőt, egyikre sem tudtunk válaszolni, győzött az erősebb csapat. Persze most sokáig el lehetne filozofálgatni Ibra teljesen jogosnak tűnő, de végül is elmaradó kiállításán, de nincs túl sok értelme. A bíró így döntött és ez a lényeg. Maximum annyit jegyezhetünk meg, hogy ismét egy súlyos tévedés, ellenünk. Az, hogy Hollandia legyőzte San Marinot (0-5), nyilván senkinek nem okozott különösebb meglepetést. Sőt még a gólarány sem. A hollandok egyértelműen jobbak San Marinonál, még idegenben is, akár még öt góllal is. A Moldova-Finnország (2-0) eredménye bár talán nem annyira papírforma, de mindenképp benne volt a pakliban, így a nagy meglepetések közé sem sorolandó.

Az „F” csoport viszont ugyancsak szállított egy meglepetéseredményt. Én legalábbis idesorolom a Görögország-Grúzia (1-1) meccs eredményét. Persze az egyértelmű, hogy ez a görög válogatott már rég nem az EB-t nyert görög csapat, de ettől függetlenül én mindenképp reális elvárásnak gondoltam a grúzok legyőzését. Pláne hazai pályán. És gondolom nem voltam egyedül ezen véleményemmel. Egyébként az Izrael-Málta (3-1) és a Lettország-Horvátország (0-3) összecsapástól nagyjából azt kaptuk amit vártunk. Mindkét találkozón a jobb csapat szerezte meg a hátrom pontot, mindkét esetben (az eredmény alapján) magabiztosan.

A „G” csoportban nem bukkant fel váratlan eredmény. A Montenegro-Wales randi 1-0-ás végeredménye feltehetőleg nem okozott komoly döbbenetet a futballbarátok körében. Igaz, valószínűleg a 0-1 vagy az 1-1 sem lett volna elképesztő meglepetés. Az angol úthenger, mely legázolta Bulgária legjobbjait (4-0) is benne volt a pakliban. Meglepetést talán csak az okozhatott, hogy ennyire sima ügy lett ez.

A „H” jelű banda aztán ismét csak előállt egy olyan eredménnyel amit feltehetőleg kevesen tippeltek volna. No nem Norvégia izlandi győzelmére (1-2) gondolok. Ez nagyjából úgy alakult, ahogyan arra számítani lehetett. Ciprus viszont (vagy Portugália?) igen komoly meglepetést okozott. Nos igen, ez nézőpont kérdése. Mi a nagyobb meglepetés? Az, hogy Portugália hazai pályán képes négy gólt kapni Ciprustól és ezáltal hiába lő négyet, csak egy pontot tud otthon tartani vagy az, hogy Ciprus négyet vág idegenben Portugáliának? Meglepő, még akkor is, ha a portugálok az előző selejtezősorozatban is igencsak harmatosan kezdtek, hogy aztán a sorozat második felében, ha nem is magabiztosan, de kikönyököljék maguknak a VB részvételt. Nagyon úgy tűnik, hogy ebben a csoportban is azok kerülnek szopóágra akik a sorozat második felében áll(ná)nak Portugália útjába, mert ott már nem fogják „elnagyképűsködni” a meccseket...

Végére maradt az „I” nevű csoportosulás, ahol nagy döbbenet nem született. Litvánia és Skócia gól nélküli döntetlenje semmiképp sem az, mint, ahogy a spanyolok lichtensteini fiesztája (0-4) sem.

 


Cimkék: világfoci, eb selejtezők
4 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!