FN Blog / Fociblog / Miért esett ki a Vidi? (Vidió)
Nyomtatás Betűméret
Miért esett ki a Vidi? (Vidió) 2010-07-24 16:03:46
A második körben a második kupacsapatunk is búcsúzott. Állnak még ketten, a búcsúzó Videotont nézzük.

 

Alapjában véve remek kerettel rendelkezik a fehérvári alakulat. Persze ez nyilván viszonylagos dolog, nem a Barcelonához vagy a Manchesterhez képest, de a Közép-, és Kelet Európa által felvonultatott gárdák közt egyáltalán nem számít gyengének ez a játékoskeret. Más kérdés azonban, hogy mennyire beszélhetünk egy kész, összeért csapatról a Videoton kapcsán? Mert szerintem egyelőre még nem nagyon. A játékosok alapképességeivel nincs nagy gond. Gond van viszont a rutinnal és az önbizalommal. Meglátásom szerint legfőképpen ez a két tényező vezetett a Vidi korai búcsújához. Fejben, ha úgy tetszik mentálisan erősebb volt a Maribor. Számomra legalábbis egy összeszokottabb, nagyobb nemzetközi rutinnal és ezáltal nagyobb önbizalommal felvértezett csapat benyomását keltették a szlovénok. Talán ezt támasztja alá az alant elhelyezett videó is, melyhez fűznék egy-két mondatot. Előrebocsájtom, sem gúnyolódni nem akarok a Vidin, sem pedig szerecsenmosdatást tartani. Egyszerű vélemény, ha úgy tetszik építő jellegű kritika. Ha ezeket a hibákat javítják Fehérváron, márpedig mind orvosolható hiba, akkor a következő években sok örömet okozhat ez a csapat.

Az első jelenet a szlovénok első gólja, ami azért egy eléggé elkerülhető találat lett volna. Szépen passzolnak be a két belső védő közé, akik, nekem az az érzésem, hogy kicsit egymásra várnak. Nem igazán tudják eldönteni, kié is legyen a támadó? A csatárhoz közeli védő nincs jó helyzetben, a labda a támadó túloldalán, őt gyakorlatilag kizárták a játékból. Ráadásul látván, hogy nem tud a labdához férkőzni totojázik is, várván a másik védőt, aki viszont túl messziről érkezik ahhoz, hogy akárcsak zavarni tudja a lövő játékost. Így aztán bár két védő is jut a támadóra, de valójában nemhogy megakadályozni nem tudják a lövésben, de valójában zavarni se nagyon.

A következő jelenet 1.00-nál jön. Van előtte egy távoli lövés szlovén részről, de azt most hagyjuk. Szóval van egy majdnem labdaszerzés a tizenhatosunk vonalánál, aminek kapcsán már látható, hogy a két védő zavarja egymást. Egymással szemben mozdulnak a labda felé és ennek köszönhetően talán mindkettő megtorpan egy kicsit és végül egyik sem tudja megszerezni a labdát. Ideges, kapkodó a játék. Utána viszont olyan jelenetsor következik amit max. egy burleszkfilmben tudnék elképzelni. Addig totojáznak, míg a támadó éri el a labdát, a kapu felől érkező védő bemutat egy „ívelt hasra esést”, a belső védő meg, látván, hogy kipasszolták a társakat fordulna, de ő meg a saját lábában esik hasra. Pedig nyugodtan elhihetjük, hogy egy sima bajnokin nem szokása ezen játékosoknak ez a fajta idegeskedés. De ez a nyomás, ez a feszültség számukra teljesen ismeretlen volt eddig. Ezt még szokniuk kell.  

Ugrunk 1.30-ra, egy újabb Maribor támadás és egy újabb jelenet amiből a kapkodás, önbizalomhiány szűrhető le. Az érkező támadóval szemben ott a védő, „felveszi” azt, jól kivált rá, és teljesen feleslegesen érkezik egy újabb védő. Megint csak az érhető tetten, hogy nem bíznak eléggé magukban, nem bízik abban, hogy az ott helyezkedő védő megoldja a feladatot, hanem ő is odafut. Két dolog miatt is felesleges volt ez, sőt egyenesen káros is. Az egyik, hogy szemmel láthatóan nem a támadót zavarja meg vagy akadályozza ezzel a mozgásával, hanem pont a védőtársat. Össze is futnak a nagy igyekezetben és így valójában egyikük sem tud játékba avatkozni. A másik, ami még nagyobb baj, hogy mivel ő kifutott oda így a saját helye szabadon maradt, ahová könnyedén be is passzolják a labdát és újabb tiszta lövőhelyzethez jut az ellenfél. Sokkal nyugodtabban, higgadtabban kellene.  

2.00-nál jön egy nagyon szép Vidi lövés. Nincs is mit ragozni rajta, ez a fajta magabiztosság, „bevállalom testvér” hozzáállás kellett volna az egész csapat részéről. A teljes 90 perc alatt. Nagy kár, hogy nem lett egyenlítés belőle.  

És a végén jön a szlovének második gólja, szögletből. Ami azért kapásból feltűnik, hogy a fejes utáni kipattanóból kétszer is kapura lő a csatár úgy, hogy bár hárman is állnak körülötte, valójában senki még csak nem is zavarja. Azért ilyent ezen a szinten már ritkán látni. A kipattanóra nem érkezhet ilyen tisztán az ötösre egy támadó, ez alapvető hiba. Az, hogy a körülötte lévő három védő gyakorlatilag egymásra vár miközben ő lő, szintén nonszensz. Az meg megint csak vicc, hogy a lövéséből ismét kipattanó labda újra olyan helyzetben találja a támadót, hogy még mindig méterekre vannak tőle a védők. Még egyszer írom, mindez egy szöglet után az ötösön belül. Egy szöglet után nem poroszkálhat tök üresen egy támadó az ötösön belül. Az meg elképesztő, hogy ez a támadóhoz kétszer is visszapattan a labda és mindkétszer zavartalanul lőhet kapura. Nem is tudom, hogy hogyan, mi alapján helyezkedtek a védők. Létszámban ott voltak, de a területet nehéz lett volna ennél rosszabbul felosztaniuk.

Szummázva a dolgokat, véleményem szerint a kerete megvan egy jó nemzetközi szerepléshez a Vidinek, viszont fejben még nincsenek készen rá. Ez a csapat eddig csak bajnokikon edződött. Az pedig teljesen más, mint egy nemzetközi kupameccs. Egy bajnokin nincs az a fajta nyomás a játékoson, hogy a hiba végzetes lehet. Ott mindig ott van a következő meccs, amin lehet javítani. A kupában ez nincs meg. A kupában ez a meccs van, meg a visszavágó, ahol ha hibázol, akkor vége a szezonnak. Nincs következő forduló, nincs következő öt vagy tíz meccs, amin javítani lehet. És a fehérvári játékosok ezzel a tudattal nem tudtak mit kezdeni, megpecsételte a sorsukat.  
Cimkék: magyar foci, vidi, nemzetközi kupa, el
10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. peterdy 2010-08-03 17:48:24
Nem a Videotonnal van gond, hanem Mezey proffal, aki nem tudja felkészíteni játékosait a meccsekre. Szép kilátások a vidi-szurkolóknak: a drága prof ahol megfordult ott kő-kövön nem maradt. Ténykedése után a 90-es évek meghatározó csapata, a BVSC eltűnt a süllyesztőben, 2001-ben a vasasban kontárkodott(óriási pénzek, az akkori legjobb magyar játékosok, pl: Pető, Tóth NOrbi), azóta a vasas a kiesett, kiesés ellen küzd. 2003-ban az újpestet nyúzta, az UTE kb. azóta folyamatosan anyagi gondokkal küzd. Kicsit túl sok az egybeesés, nem?
Ez Mezey és az ő munkássága.
Éjjen a Párt, éjjen Vikicsunáj, éjjen a MOL és az OTP
4. colomano 2010-07-26 13:02:15
A 80-as években Mezeynek Európa legjobb csapata is kevés volt a sikerhez :S
3. Csabi 2010-07-26 09:11:28
Hol a fieszta? :D:D
2. Petrovác Laci 2010-07-25 14:55:36
Hát igen igazad van Imre! Ez már csak egy béna idióta!
1. Lakos Imre 2010-07-25 11:32:54
Azért, mert ez a VIDI már régen nem "AZ" a VIDI! De majd most!
Jött a felcsuti MÁGUS és csapata!
Spanyolok reszkessetek!

Szóljon hozzá!