FN Blog / Fociblog / Dél-Korea-Görögország, összeomló görög mí...
Nyomtatás Betűméret
Dél-Korea-Görögország, összeomló görög mítosz 2010-06-12 20:24:28
Már tudjuk, valóban csak egyszer volt Budán kutyavásár...

2004-ben kialakult egy már-már mitikus kép a görög labdarúgóról miszerint emberfeletti képességekkel rendelkezik. Küzd, hajt, betonfalként védekezik, bárkit levesz a pályáról, bárki játékát kioltja, aztán előbb-utóbb egy pontrúgásból vagy egy előrevágott labdából úgyis megszerzik a győztes gólt. A 2004-es EB-n egészen az aranyéremig vitte őket ez a taktika és persze az is, hogy ők maguk hittek ebben a mítoszban. Aztán a következő években átalakulgatott a görög keret Rehhagel mester kezei közt, ennek következtében nem sok babér termett nekik a nemzetközi porondon. Az idei VB selejtezőcsoportjában aztán ismét magabiztos produkciót nyújtva egy ponttal maradtak le az első helyről, hogy a pótselejtezőn a „szokásos” egy góllal verjék Ukrajnát. Kicsit talán elhittük, hogy ismét összeállt egy „olyan” görög csapat, hogy a csoda, ha nem is akkora mértékben, de valamilyen szinten megismétlődhet. Ma délután viszont végleg szembesültünk a mítosz összeomlásával, ez a görög csapat már rég nem az a görög csapat. A védelem is igencsak ingatag lábakon állt, a támadások meg... Hagyjuk.

Feltehetően megvan az egyik kieső ebben a csoportban. Dél-Korea viszont nagyon kellemes meglepetést okozott. Ezek a srácok gyorsak, ügyesek és a labdával sem bánnak éppen rosszul. Nem egy világverő csapat, de kis szerencsével bárkire veszélyesek lehetnek. A meccs alatt egy mondatot külön felírtam magamnak velük kapcsolatban, hogy „ezek mindenhol ott vannak”.

És tényleg, néha olybá tűnt, hogy ezek a srácok mindig mindenhova odaérnek. Legyen szó akár támadásról, akár védekezésről. Az egyiket kicselezed, de már ott a másik, mire őt is kicseleznéd, már talpra ugrott és ismét utolért az előző. Azt hiszem ez egyben jellemzi is a csapatjátékuk lényegét. Érdekes lesz, hogy vajon Nigériát megtudják-e csípni? Mert szerintem ebben a csoportban két dolog nem kérdés. Az egyik, hogy Görögország búcsúzik, a másik, hogy Argentína továbbmegy. A kérdés az, hogy a másik továbbjutó helyet ki csípi el, Dél-Korea vagy Nigéria?

 


Cimkék: vb2010, Görögország, dél-kórea, "b" csoport, csoportmeccsek
4 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!