FN Blog / Fociblog / Kiprich, áldozat, balek vagy maffiózó?
Nyomtatás Betűméret
Kiprich, áldozat, balek vagy maffiózó? 2010-05-14 21:35:46
Nálunk is beindult a „bundabuli”. Végre találtak valakit aki bundázott. Vagy legalább megkisérelte azt. Vagy legalább rá lehet fogni...

Áll a bál az Nb2.-ben, konkrétan a Tatabánya-Gyirmót meccsel kapcsolatban. A vád szerint egy a Gyirmót színeiben versenyző ifjú titán, Kiprich Dániel megpróbálta rávenni néhány tatabányai kollégáját, hogy, mondjuk úgy, ne tegyenek meg mindent a Tatabánya sikeréért. Sőt, inkább tegyenek meg mindent a Tatabánya bukásáért. Hangsúlyoznám, hogy mindez csak a vád szerint van így, míg ez be nem bizonyosodik, addig Kiprich Danit is megilleti az ártatlanság vélelme. Ugyanúgy, mint bárki mást ebben az országban, kivéve természetesen minket szurkolókat.


A magyar futball az egy rendkívül furcsa közeg, bundaügyileg is. Miközben gyakorlatilag egész Európán végigtarolt a fogadási botrány, mi váltig állítgatjuk, hogy „itten aztán biztos nem volt”. Mindehhez Mészöly Kálmán, akit ugye annak idején jogerősen is elítéltek a bundaügyei miatt, mégis bennfentes az MLSZ-nél, annyit tesz hozzá a maga részéről, hogy ő bizony tökön szúrná magát, ha ezek itten bundáztak volna. Kell ennél komolyabb érv?

Miközben Európa-szerte tucatszám zajlanak a vizsgálatok, eljárások, letartóztatások, sőt vádemelések, addig Magyarországon csak a ködösítés megy. Mi még egy komoly vizsgálatig sem jutottunk. Ha esetleg konkrét magyar bajnokikkal, csapatokkal, játékosokkal kapcsolatban merül fel gyanú, esetleg annál kicsivel több is, külföldön, akkor a reakció mindig ugyanaz: „Ugyan már, ki bundázna itt! Kár is lenne vizsgálódni”. És ezzel részünkről le is van tudva a dolog. Tessék tudomásul venni, a magyar futball a legtisztább közeg a világon. A holnapután születendő báránynak is nagyságrendekkel több a bűne, mint a magyar futball szereplőinek együttvéve. (kivéve természetesen a szurkolókat, hisz' azok bizony velejéig romlott, szemét disznók) Az ember önkéntelenül is arra gondol, itt bizony túl szerteágazóak és főleg túl magasra nyúlnak a szálak, így odafent senkinek sem érdeke, hogy tisztázódjanak a dolgok. Csak remélni tudom, hogy ez nem igaz, hogy szó sincs erről, de egyre nehezebb valóban hinni ebben.

Itt van például a válogatott kapusedzőjének esete. Petry Zsolttal kapcsolatban konkrét vád hangzott el Törökországban, egy parlamenti meghallgatás során. (ott ugyanis komolyan vizsgálják a bundagyanús dolgokat) Igazából ez a vád, ami még a kilencvenes években ott töltött időszakával kapcsolatos, lehet éppen szemenszedett hazugság is. Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy ilyen szituációban milyen reakciót, milyen reakciókat várt volna az ember. Mármint normális esetben. Mert itt igazából a reakció volt igazán döbbenetes, pontosabban annak hiánya. Merthogy konkrétan semmi nem történt. Egyszerűen tovább léptünk, mintha misem történt volna. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy egy MLSZ alkalmazottat, egy válogatott mellett tevékenykedő embert konkrétan bundázással vádolnak meg. Két egykori csapattárs lenyilatkozta, hogy szerintük a Zsolt nem olyan, ezt Mészöly Kálmán is gyorsan megerősítette és ezzel részünkről lezáratott az ügy. Senki nem látott indokoltnak semmiféle vizsgálatot. Most ez így jó? Mondani szokás, mindenki magából indul ki, én is ezt teszem. Ha az én egyik alkalmazottamat érné konkrét és súlyos vád, akkor nyilván nem mennék el szó nélkül mellette. Nyilván utána járnék, megpróbálnám tisztázni a dolgot, mert mindenkinek ez az érdeke (már ha mindenki ártatlan). Ez lenne az én érdekem, hiszen az nekem sem jó, ha nem tisztázódik a dolog, marad a pletyka, ami előbb-utóbb aláássa a bizalmat. Ez lenne a cég érdeke is, hiszen ha egy cég dolgozóját konkrét és súlyos vád éri, az meg erre semmit nem reagál, azzal újabb pletykákat indít el, amivel egyrészt nem fest túl jó képet magáról, másrészt aláássa a céggel kapcsolatban állók bizalmát. És persze ez lenne az érdeke a megvádolt dolgozónak is, hiszen neki meg aztán pláne nem jó, ha egy ilyen vád után nem tisztázódik hitelt érdemlően a neve, hanem maradnak a találgatások, susmusok, pletykák vele kapcsolatban.  

De mondok mást, ha engem érne egy ilyen konkrét és súlyos vád, akkor nyilván minden követ megmozgatnék, hogy a feletteseim igenis járjanak utána, és tisztázódjon a nevem. Szeretném remélni, illetve remélem is, hogy ez az egész ügy csak egy alaptalan és alattomos rágalom, amit valami kicsinyes bosszúvágy szült. Remélni tudom, de ezek után őszintén hinni benne már nehezebb. Könnyebb lenne, ha az „elvárt” reakciókat kapta volna az ember, mint Petrytől, mint pedig az MLSZ-től.

Nos, kicsit talán sokat elidőztem a felvezetéssel, de így talán azoknak is érthető(bb)ek lesznek a Kiprich ügyhöz fűzött gondolataim, akik esetleg nem igazán merültek el a magyar futball rejtelmeiben.  

No hát Kiprich ügy. A vád szerint az ifjú Kiprich Dani a Tatabánya-Gyirmót meccs előtt megpróbált rábírni néhány tatabányai játékost arra, hogy a Gyirmót győzelmét segítsék elő. Mindezért fejenként 100.000 Ft-ot kínált fel nekik. Aztán, hogy ebből mennyi és milyen formában igaz, az egyelőre rejtély. Mindenesetre nem csak a Tatabánya vezetősége tett feljelentést, hanem a megvádolt játékos is. Az ifjú Kirpich is ellátogatott a rendőrségre az ügy kirobbanása után, hogy ott nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás okán feljelentést tegyen. No ez az a reakció amit egy ártatlanul megvádolt embertől várok. Persze ez nem jelenti azt, hogy akkor Dani bűnössége kizárt, de azért mindenképp egy olyan lépés, ami az ártatlanságát támasztja alá. Időközben az MLSZ is vizsgálatot indított az ügyben, milyen érdekes, hogy az elmúlt évben ugyan számos bundagyanú felmerült, de az MLSZ sosem mutatott hajlandóságot a vizsgálódásra, most viszont azonnal ugrik. Érdekes továbbá az is, hogy ez az eljárás csak Kiprich Dániel ellen indult, mást nem vizsgálnak. Na most akkor nem tudom, hogy mi lehet az elképzelés. Az egész úgy történhetett (az MLSZ szerint), hogy a fiatal Kiprich unottan üldögélt a szobájában, azon morfondírozva, mit is kéne csinálni délután, mikor is jött a nagy ötlet, elmegy megvesztegetni 1-2 tatabányai játékost. Csak úgy, mer' unatkozott. Ugye ez nem túl valószínű.

Aztán van a másik variáció, hogy a kis Kiprich valójában egy ilyen bundázógép, aki valóban egyedül hajtotta végre a megvesztegetési ügyeit, saját zsebből. A vizsgálat végére talán még az is kiderül, hogy Kiprich Dániel volt Magyarországon az egyszemélyes fogadási maffia. Ez a két variáció lehet az MLSZ elképzelése, ugyanis ha nem abban gondolkodnak, hogy a Dani egyedül hajtotta végre a „bulit”, akkor finoman szólva is érthetetlen, hogy miért csak egy személy után vizsgálódnak ilyen nagy szorgalommal. A többi játékost, edzőt, vezetőket miért nem vizsgálgatják?

Számomra mondjuk finoman szólva is hihetetlen, hogy Dani maffiózó lenne vagy unalmában járna el vesztegetni. Ha valóban megtörtént a vesztegetési kísérlet, akkor nyilván nem a fiatal Kiprich volt az értelmi szerző és az is nyilvánvaló, hogy nem saját zsebből finanszírozta volna a bulit. Vajon ez miért nem jut eszébe senkinek „odafent”? Esetleg egyszerűen csőbe húzták a kölyköt? Egyszerű belekként szerepel a történetben, aki hibázott ugyan, de valójában nem ő itt a fő bűnös. Csak egy egyszerű balek, aki arra kellett, hogy a fentebb említett (és sok más) kínos és ködös ügyek után végre prezentálhasson bundaügyben egy bűnbakot az MLSZ?  

És persze azt se hagyjuk ki a számításból, hiszen azért ennek is van esélye, hogy esetleg valójában Dani az áldozat ebben az ügyben. Hogy valójában nem is történt meg az a bizonyos vesztegetési kísérlet, az egész kitaláció. Ezen esetben a „játék” lényege ugyanaz, mint az előző bekezdésben. Az MLSZ számára is kezd már tarthatatlan lenni az az állapot, hogy csak bundaügyek vannak, de vizsgálat, gyanúsított sosincs, így kellett egy bűnbak, akit majd jól nyakon lehet csípni, aztán a nép elé vetni, koncnak.  

Fogalmam nincs, melyik variáció lehet az igaz, talán egyszer majd kiderül. Az azért nem túl megnyugtató, hogy az MLSZ vezetőségében ülnek olyan „úriemberek”, akiktől esetleg nem is állnak olyan messze az ilyen „csőbehúzós” ügyek. Gondoljunk csak Helmeczy úrra és az ő felettébb ködös és zavaros „kábítószert a csomagtartóba” ügyére...

 


Cimkék: magyar foci, mlsz, bunda
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. McEleck 2010-05-21 18:32:06
Kedves Csakén! Te annyit értesz a focihoz mint tyúk az ABC-hez!
3. Csakén 2010-05-18 07:20:19
Noti, az Nb1.hu fórumán feltettél egy kérdést amit költői de elgondolkodtató, ahopgy írtad. Valóban az. Meg a válasz is.
Igen ez az a Gyirmót ami tavaly feljutott volna az nb1-be, csak a licenszadó testület igencsak botrányos eljárás keretei közt kicsinálta, hogy a tehetősebb Pápa kerüljön fel. Most szintén esélyesek a feljutásra, csak hát a Siófok...
2. Béla 2010-05-16 21:27:18
Az egészben az a szomorú hogy ismerve ezt az mlsz-t már nem tudnak olyant mondani vagy írni velük kapcsolatban egy újságban amit ne tartana elképzelhetőnek az ember.
Remélem Csányi lesz az új elnök és mindjárt egy alapos nagytakarításba kezd. Jó lenne ha végre tiszteséges viszonyok uralkodnának a szövetségben!!!
1. McEleck 2010-05-15 20:25:59
What a f..k! Áááá, ilyen M.o.-n biztos hogy nincs is.

Szóljon hozzá!