FN Blog / Fociblog / Miért baj ha Elding és Szatmári meztelen?
Nyomtatás Betűméret
Miért baj ha Elding és Szatmári meztelen? 2010-04-15 21:59:44
Jópofa dolog gól után mez nélkül szaladni, na de miért szabálytalan?

 Az örökrangadó kapcsán. Érdekes meccs volt.
Két ellentétes félidő, az elsőben inkább az MTK, míg a másodikban inkább a Fradi uralta a játékost. A gólok mégis fordítva estek, az első félidőben a Fradi szerzett vezetést, a másodikban az MTK egyenlített. Mindkét gól hatalmas bomba volt, büszkén mutogathatja szerzője, lám ilyet is tudok. És még egy dologban hasonlított a két találat, mindkét gólszerző egy sárgával is „gazdagodott” rögtön a gólja után. Mezlevetéses gólöröm okán. 

Na de miért nem szabad levenni a mezt, mondjuk egy gól után? A szurkolót nem zavarja, sőt inkább örül neki. Azért mert ha túláradó érzelmeket, mondjuk örömöt lát a pályán, az tetszik neki. Abból arra gondol, úgy érzi, hogy az a játékos ott lent ugyanúgy él-hal ezért a játékért, ugyanúgy érzelmek vannak benne, mint őbenne ott a lelátón. Elhiszi, hogy annak a játékosnak ott lent ugyanolyan fontos a klub, a győzelem, mint neki ott a lelátón és abban a játékosban egy kicsit ugyanaz szabadul fel, mint őbenne. Egy kicsit magáénak érzi azt a srácot ott abban a mezben. Szóval nagyjából ezért tetszik a szurkolónak, és nem feltétlen azért, mert szeret meztelen férfi felsőtesteket nézegetni. 
Bár persze azt is el tudom képzelni, sőt akár még biztos is vagyok benne, hogy szép számmal akadnak hölgynézők, akiknek egyáltalán nincs ellenére, ha alkalmanként fiatal férfiak kisportolt felsőteste tűnik fel a képernyőn vagy a lelátó előtt. Már csak abból is gondolom, mert nekem egyáltalán nem lenne ellenemre (sőt kifejezetten szorgalmaznám a dolgot) ha női futballmeccseken, esetleg kézilabda összecsapásokon divatba jönne a mezlevetéses gólünneplés. Mondjuk ha alkalmanként Görbicz Anita vagy éppen Tápai Szabina, a levetett mezét a feje felett pörgetve ünnepelné góljait. Igen komoly motiváció lenne a meccsnézésügyileg.

Na persze ott a másik oldal, a FIFA, ami ugye nem nézi ezt jó szemmel. Illetve pontosítsunk, konkrétan a mezszponzorok nem nézik jó szemmel. Mert persze az egyértelmű, hogy a FIFA valójában a mezszponzorok érdekeit védi ezzel a szabállyal. Valahol ez is érthető, a cégek igen komoly összegeket hajlandóak leszurkolni azért, hogy reklámjuk megjelenjen egy-egy csapat mezén. Főként nyugaton, egy-egy sztárcsapat háza táján fizetnek csillagászati összegeket, de azért egy hazai klub számára sem rossz bevételi forrás ez. Na de ezért a pénzért cserében elvárásai vannak a szponzornak. Az egyik például az, hogy minél többször, minél jobban látható, olvasható legyen az általuk a mezre álmodott reklámfelirat egy tévéközvetítés alkalmával. És az egyik olyan alkalom egy meccsen amikor biztos, hogy közelről mutogatják a játékost, vele együtt a mezt és a rajta lévő feliratot, a gól és az utána következő pillanatok. Így a szponzor azt mondja, hogy a gól után, a gólöröm közepette lehetőleg az ő reklámja tűnjön fel és ne mondjuk Elding tetoválásai töltsék be a képernyőt. 

Erre a szurkoló meg azt mondja és igaza van (egyébként a szurkolónak mindig igaza van), hogy egyrészt más szituációkban (szöglet, szabadrúgás, sérülés, stb.) már épp elég lehetőség van a mez mutogatására, másrészt a gólörömben résztvevő többi játékos meze így is látható, tehát kár ezt így szabályozni. És persze ott van még az is, hogy a gólöröm egyéb fajtáinál is felmerül, lehetetlenné teszik a mezen lévő felirat olvasását. Mert például a „kicsi a rakás” típusú gólöröm vagy az egymás nyakába ugrás, esetleg a kerítésre mászás szintén ilyenek, még sincs büntetés értük, egyelőre. 
Tartok tőle, hogy eljön még az idő, mikor már alapjaiban véve tilos lesz a gólöröm. Esetleg pontos szabályai lesznek a gólörömnek is. A gólszerző köteles lesz arcán idétlen vigyorral, lassan kocogva elhaladni a kamerák előtt, miközben kezeivel a mez alját fogva megfeszíti azt, hogy a szponzorfelirat jól olvasható legyen. A csapattársak részt vehetnek a gólörömben, de csak meghatározott távolságban futva, mezüket szintén kifeszítve. 
Gyönyörű lesz. 


Cimkék: világfoci, FIFA, szabályok, gólöröm
8 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Noti 2010-04-23 21:11:43
ezt a sztorit még nem hallottam.
mondjuk olyanról már igen, hogy leszakadt/beszakadt lelátórész egy stadionban, sajnos.
persze az olyan esetekben elsődorban a stadion álapota lehetett a gond, mert azért egy normális lelátónak ki kell bírnia az oda beengedett emberek súlyát. még akkor is, ha azoknak az embereknek egy része az egyik oldalába húzódik.
1. T.Levi 2010-04-23 13:59:55
Én Úgy tudom az a dolog is közrejátszott mikor az egyik csatár a gólöröm közben levette a mezt és a pálya széle felé szaladt. A szurkolók többsége abban reménykedett hogy a mezt közélyük dobja és valamelyikük egy értékes relikviával gazdagodik. Ennek reményében megindultak a lelátó alsóbb szegleti felé amit azomban a lelátó nem bírt el és leszakadt. Többen meghaltak és mégtöbben megsérültek ebben a balesetben melynek okát a FIFA a mez levételében látta. Szerintem viszonylag helyesen. Tudjuk h az emberek nem túl okosak ha nagyon sokan vannak.

Szóljon hozzá!