FN Blog / Fociblog / A Fradi sorsára jutott az Újpest?
Nyomtatás Betűméret
A Fradi sorsára jutott az Újpest? 2010-04-06 19:03:34
„Mivel tartok attól, hogy az általam szeretett és mind a bajnoki címért, mind a kupagyőzelemért harcban lévő Újpest FC-t érheti hátrány azért, ha lemondásomat részletesen indokolnám, ezért többet ezzel kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni”

 A fenti idézet Dr. Kovács Pétertől, az Újpest FC társtulajdonosától származik. Konkrétan Karácsony előttről, mikor is lemondott az MLSZ-ben betöltött elnökségi posztjáról. Ez volt ugye az a lemondás ami egyfajta lavinát indított el, melynek során Kisteleki is kénytelen volt felajánlani lemondását. És melynek következtében feltehetőleg hamarosan új MLSZ alakul majd. A téli szünetben más fronton is borsot törtek a szövetség orra alá a lilák. Jogi fronton több FB döntést is sikeresen fellebbeztek meg, ne szépítsük, nem egy esetben gyakorlatilag bohócot csináltak az MLSZ fegyelmi bizottságából. 
„Nemes” bosszú?
Nem tudom az-e, de tény, hogy tavasszal a játékvezetők finoman szólva sem bánnak éppen szűkmarkúan a piros lapokkal, ha az Újpestről van szó. Mindenképp ezt jelzi, hogy a lilák egyetlen hónap leforgása alatt 5 piros lapot gyűjtöttek be. Ezzel nemhogy a bajnoki cím (arra eleve nem volt komoly esély), de még a dobogó, illetve a nemzetközi kupában való indulás is szinte elérhetetlen távolságba került az ősszel még harmadik helyen végző csapatnak. Szintén nagyon nehéz, sőt inkább kilátástalan helyzetbe kerültek a Ligakupában, és az igazat megvallva a Zete elleni hazai vereséget követően (szintén emberhátrányba került az Újpest) a Magyar Kupában sem sanszos a továbbjutásuk. 
Persze nem állítom, hogy a lilák mindig csak és kizárólag jogtalan kiállításokat hoztak össze. Nyilván ez nem így van. Gyurcsány óta tudjuk (vagy már régebbről is), hogy meg lehet magyarázni, mindent meg lehet magyarázni. Egy játékvezető, ha akarja, akkor könnyen ki tud szórni egy játékost, akár még magyarázható módon is. Hogy mást ne mondjak, egy-egy meccsen akár tucatnyi olyan szituáció is előfordul, amire általában nem ad sárga lapot a játékvezető, de ha nagyon-nagyon akarja, akkor bizony fel tudja mutatni érte. Vagy a másik, sokszor előforduló eset, hogy ami az egyik csapatnál piros, az a másiknál csak sárga. Ami az egyiknél kapásból sárga, az a másiknál még csak egy szúrós tekintettel megspékelt szóbeli figyelmeztetés. Ilyesmikre is látni példákat. Utólag megmagyarázható. Az egyik esetet súlyosabbnak ítélte meg a spori, esetleg szándékosságot feltételezett, míg a másiknál nem, és ennyi. Utólag már senki nem tudja megmondani, hogy valóban úgy érezte vagy inkább az volt, hogy ő úgy akarta érezni...
De itt van például Pollák esete, aki a Hali ellen jutott a kiállítás sorsára, második sárga lappal. Azt a bizonyos második sárgát „műesésért” kapta, a bíró szerint megpróbálta „eljátszani” a büntetőt. Nos a felvételeken az tisztán látszik, hogy szó sincs látványos műesésről. Ilyenért 10-ből 9 (de talán 100-ból 99) játékvezető nem ad sárgát, pláne nem második sárgát. 
Na most azért azt gyorsan leszögezném, hogy nem állítom, hogy ez történt volna az Újpesttel, de mindenképp érdemes így egymás mellé tenni az eseményeket és elgondolkodni rajta. Mert azért valljuk be, kizárni sem lehet, hogy van valami a háttérben.  


Egyébként az eset kísértetiesen hasonlít a Ferencváros 2004-es tavaszi szezonjára. Olyannyira, hogy a fenti történet egy részében elég lenne csak lecserélni az Újpest nevét a Ferencvároséra és máris el lehetne mesélni a Fradi sztoriját is. A 2003/2004-es szezon történése volt, hogy a téli szünetben szintén egy Fb döntést fellebbezett meg sikeresen a Ferencváros és így a zárt kapus meccseket és a pénzbüntetést ugyan nem tudta elkerülni a Fradi, de a pontlevonást igen. 
Érdekes, hogy a két esetben szereplő rendbontás is szinte pontos mása egymásnak. Az FTC esetében ugye az emlékezetes Fradi-Loki meccsről van szó, ahol is a hazai drukkerek egy része a lefújás után a pályára rohant és ott több sportembert bántalmazott. Az Újpest esetében pedig a szintén emlékezetes Újpest-Videoton meccsről van szó, ahol is a hazai drukkerek egy része a lefújás után a pályára rohant és ott a rendezők segítségével vegzálta az ellenfél játékosait, kicsivel később megtámadták a vendégszektorban ácsorgó Vidi drukkereket. 
Nos, nagyjából hasonlóképpen járt a Fradi is, mint most az Újpest. A téli szünetben az MLSZ ellen sikerrel megvívott jogi huzavona után a tavaszi szezonban hihetetlen piros lap dömping indult be a klub rovására. Akkor 6 meccsen 9 kiállítást élt meg a Fradi. 
Véletlen egybeesések vagy kicsinyes bosszúk az MLSZ részéről?
Ki tudja?


Cimkék: magyar foci, újpest, mlsz, fradi
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. joel 2010-04-07 11:53:36
MLSZ amíg Helmeczy ott van, ugyanaz mintha Kistelekivel lenne
2. Noti 2010-04-06 20:38:31
na, azért azt ne mond már, hogy eddig sose... :D
1. LilaIsten 2010-04-06 20:29:28
ÁÁÁÁÁ biztos nincs összefüggés. :D
El se hiszem, egyszer végre mellettünk is kiállsz. :)

Szóljon hozzá!