FN Blog / Fociblog / Fradi-Hali, négy gól és más semmi?
Nyomtatás Betűméret
Fradi-Hali, négy gól és más semmi? 2010-02-28 11:51:08
Nyilván butaság lenne egy meccsből túlságosan hosszú távú következtetéseket levonni...

 Kíváncsian vártam, miben változik télen a Fradi. Nem is annyira a játékoskeretében, inkább a játékfelfogásban. Továbbra is tartom, hogy ősszel sokkal inkább fejben voltak a gondok. Persze ez nem azt jelenti, hogy a keretre ne fért volna rá az erősítés, inkább csak azt, hogy komoly edzővel, komoly taktikával az őszi keret is jóval előrébb végezhetett volna. Nem egy olyan meccs volt ahol igazából nem az ellenfél verte meg a Fradit, hanem a saját edzője. No de ez már a múlt, nézzük az új felállást. 

Nyilván butaság lenne egy meccsből túlságosan hosszú távú következtetéseket levonni, igazából az első 5-6 forduló után lehet majd értékelni. Ami viszont már most látszott, hogy valóban mást szeretne játszani a Fradi, mint ősszel. Először is Ferenczi társat kapott, így már nem egyedül kell 2-3-4 védő gyűrűjében vergődnie. Másik dolog, hogy valóban kezd megjelenni a Short által beígért középpálya. Valóban próbálják nem csak „felrugdosni” a labdákat, hanem a középpályán megjátszani azokat. Persze túlzottan összeszokott, „olajozott” csapatjátékról még túlzás lenne beszélni, hiszen igazából az első tétmeccs volt ez az új felállásban. Labdatartásban, labdajáratásban valóban fejlődött a csapat, de az is szemmel látható volt, hogy a felállt, betömörült védelmen nehezen találnak fogást. Az utolsó passzoknál, beadásoknál rendre becsúszott az a bizonyos hiba, így hiába uralta a középpályát a Fradi, igazi komoly helyzeteket nem nagyon tudott kialakítani a jól tömörülő és szemmel láthatóan inkább a védekezésre koncentráló Haladás ellen. A Haladás meg játszotta azt, amit ilyenkor kell. Zárt védekezés, adandó alkalmakkor egy-egy gyors ellencsapás. Az egyik ilyen ellencsapás következtében Halmosi meg is szerezte a a vezetést a szombathelyieknek. Aztán a félidő végén jött az egyik vitatott szituáció, Shaw kapott labdát a Hali tizenhatosán belül, majd még mielőtt a kapu felé fordulhatott volna, a kezénél fogva lerántották. A játékvezető büntetőt ítélt, a Fradi meg egyenlített belőle. A vita meg, szokás szerint elindult. Villám gyorsan szakadt két táborra a fórumok népe, a Fradi szimpatizánsok, illetve a reálisan gondolkodó függetlenek szerint teljesen jogos, megadható büntetőről van szó, a notórius Fradi gyűlölők szerint meg „természetesen” jogtalanról, hiszen szerintük egyértelműen minden jogtalan amit a Fradi javára ítélnek. Mivel videó felvétel is van az esetről, így aránylag könnyű helyzetben vagyunk, illetve nem mindenki, mert az olyan szerencsétlen hülyéken, mint például Ágai Kiss András, a videó sem sokat segít. Bandikának ismét sikerült megtestesítenie a „független”, „korrekt” műsorvezetőt, amikor már sehogy sem tudta kimagyarázni, hogy a védő valóban belecsimpaszkodott a támadó játékos karjába, akkor előállt azzal a zseniális elképzeléssel, hogy szerinte lehet, a szabálykönyvben nincs is benne az, hogy a védő nem foghatja le a támadó kezét! Ez már tényleg szánalmas, Hajdú Attila is csak röhögni tudott rajta. Szóval a videón egyértelműen látszik, ahogy a védő hátulról „ráfog” a támadó játékos kezére. Innentől kezdve maximum azon lehet vitatkozni, hogy mekkorát rántott rajta vagy, hogy Shaw el akart-e esni, de azon nem nagyon, hogy szabálytalanul akadályozták abban, hogy kapura forduljon. Ez a büntető egyértelműen megadható volt. 

Érdekes, hogy volt egy másik vitatott eset is a meccsen, de mivel az pont a Fradit sújtotta, így „természetesen” annak számonkérését nem tartják fontosnak. (érdekes, hogy ez a jelenet már be sem kerülhetett a sport tv összefoglalójába sem) A 67. percben történt, hogy a Fradi egy szöglet után megszerezte a vezetést, ám a játékvezető nem adta meg a gólt. Legalább annyira ez az eset is vitatható volt, mint a Fradi büntetője, ugyanis azt azért ne feledjük el, hogy már rég nincs életben az a szabály aminek értelmében a kapus feltétlen védelmet élvezett az ötösön belül. Tehát ma már lehet zavarni, akadályozni a kapust, akár az ötösön belül is. Ennek ellenére érzésem szerint ebben a szituációban is jó döntést hozott a játékvezető. A kapus és a támadó is a labdáért ugrott, a levegőben ütköztek, majd a labda a hálóban került. Ezek alapján akár még szabályos gól is lehetett volna, viszont számomra egyértelműen úgy látszott, hogy a Hali kapusa már az ütközés előtt megfogta, tehát „birtokolta” a labdát és az ütközés hatására csúszott ki a kezei közül. Így viszont már valóban szabálytalan volt a találat. Persze ezen is lehet vitatkozni, én így láttam. És ami a lényeg, a játékvezető is. 

Aztán a 88. percben, egy amolyan igazi lesipuskás góllal valóban megszerezte a vezetést és a győzelmet a Fradi. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az azt megelőző pecekben eléggé kinyílt a Fradi védelme és így 2-3 valóban gólveszélyes kontrát vezethetett a Hali, ám a gól rendre elmaradt. 
Mindent összevetve egy közepes színvonalú, eléggé döntetlen szagú meccset nyert meg a szerencsésebb gárda. 


Cimkék: magyar foci, nb1, fradi, hali
6 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Kálmán György 2010-02-28 18:12:34
Ugyanazt láttam itt is, mint az Újpestnél. Ragyogó felkészülés, a keret erősödött, olajozottan megy a játék, azután jön az első tétmeccs és az egészből nem láttam semmit. Amit ez a két csapat művelt, az minden volt, csak éppen foci nem. Ezért érdemes volt brit edzőket hozni ki tudja mennyiért. Erre bármelyik magyar képes. A 11-esről csak annyit, hogy szerintem ezt a Fradinak fújták be. Szerintem ezek egymást fogták, a Shaw meg bele akart ülni a védő ölébe, csak nem jött össze, ettől esett el. Ebbe a birónak bele sem kellett volna szólni, igaz, akkor a Fradi nemigen rúgott volna gólt, mert azt ugye nem tette hozzá senki, hogy a Haladás lefocizta őket a pályáról. Szóval ennyit ősszel is tudott a Fradi. Ha ez igy fog menni, akkor szomorú tavasz elé néznek az Újpesttel együtt.
1. pmksz 2010-02-28 12:53:14
Nem vagyok Fradista, de ez a gyerek, aki megkérdezi hogy benne van-e a szabálykönyvben, hogy nem tilos fogni a csatár kezét, ezért a büntető nem szabályos, menjen el a piacra krumplit árulni, vagy tegyen olyan kijelentést, hogy én ugyan nem értek hozzá, de....

Szóljon hozzá!