FN Blog / Fociblog / A Fradinál már kilóg a lóláb halasztásügybe...
Nyomtatás Betűméret
A Fradinál már kilóg a lóláb halasztásügyben 2010-02-24 18:42:57
Több mint gyanús, miért is nem sikerült játékra alkalmas állapotba hozni a pályát...

 Mindenképp a nap híre, hogy (hivatalosan) még sincs edzője a Fradinak. Van ugye a Short-Reid páros, de egyiküknek sincs meg a feladatkör betöltéséhez alapfeltételül szabott képesítése, a „pro-license”. Volt egy kiskapu, az MLSZ engedélyezi, hogy vezetőedzőként üljön a kispadra az, aki legalább azt tudja igazolni, hogy már felvételt nyert egy ilyen tanfolyamra. Többek közt a Loki szakvezetője is így ülhetett kispadra. A Fradi számára viszont ma bezáródni látszik ez a kiskapu. Az angol szövetség edzőképzésért felelős vezetője értesítette az MLSZ-t, illetve a klubot, hogy jelen állás szerint sem Short, sem pedig Reid nem nyert még felvételt a pro-license tanfolyamra. 

Lehetne éppen az is a bejegyzés témája, hogy hogyan oldják majd meg ezt a szituációt, újabb kiskapu (ez már amolyan kényszer szülte vészkiskapu) mindig van, pláne Magyarországon. Én inkább azon gondolkodtam el, hogy mi köze lehetett ennek ahhoz, hogy sehogy sem sikerült játékra alkalmas állapotba hozni a Fradi pályát a bajnoki rajtra. Gondolom sokan már sejtik, na de kezdjük az elején. 
A képzésre jelentkezés határideje Február 19.-e volt. A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt. Az UEFA Pro-Licence Admissions Committee dönt arról, hogy a jelentkezők közül végül majd kik nyerhetnek felvételt a képzésre. (Az angol szövetség 18-ban határozta meg az „optimumlétszámot”)

Nem kell hozzá Sherlock Holmes-i vaslogika, hogy belássuk, ha Február 19.-én, azaz múlt hét pénteken zárult le a jelentkezési határidő és csak ezen a héten kezdődött meg a jelentkezők elbírálása, akkor abban az egyben 100%-ig biztosak voltak a Fradi székházban, hogy nekik múlt hét szombatra, tehát a bajnokság eredeti rajtjára nem lesz képesítéssel rendelkező szakvezetőjük a kispadra. Legkorábban ezen a héten kaphatnak igazolást arról, hogy a Short-Reid párosnak legalább egyik tagja felvételt nyert a képzésre és ezáltal el tudják kezdeni a bajnokságot. És akkor innentől kezdve mindjárt érthető az is, hogy miért nem volt olyan sürgős letakarítani a havat a pályáról, illetve játékra alkalmas állapotba hozni a játékteret...

Persze Újpesten vagy éppen a Vasas pályán (de lehetne még említeni klubokat) még véletlenül sem a Fradi érdekében maradt el a hótakarítás. Ekkora puszipajtások azért nem lettek a klubok. Más-más indokból ugyan, de a klubok nagy részének egyaránt jól jött a halasztás, így egyfajta „hallgatólagos érdekszövetség” jött létre a háttérben. Voltak klubok ahol például a játékosok, friss szerzemények papírjai nem voltak még rendben. Szóval ahogy azt már az elején sejteni lehetett, egyáltalán nem a hó miatt csúszott a kezdés. Mondhatni nem a hóval volt gondja a kluboknak, az sokkal inkább kapóra jött néhányuknak... 


Cimkék: magyar foci, nb1, fradi
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Noti 2010-02-27 07:33:49
Nyilván ez a szabály eléggé ellenőrizhetetlen. Ki tudja leellenőrizni, hogy egy csapatnál a kispadon ülők közül konkrétan ki találja ki a taktikát? Senki.
De nem is ez a lényege, hanem a pénz. Arról szól az egész.
Az UEFA szervezi ezeket a tanfolyamokat, nem kevés pénzért. A nemzeti szövetségektől meg elvárja, hogy kikényszerítsék a részvételt. Akik dolgozni akarnak, azok kénytelenek szép lassan mind elvégezni. Minden szezonban országonként felvesznek 15-20 személyt a képzésre. Ha „csak” 1000 euróval számoljuk, már az is több százezer eurós bevételt jelent. Szezononként. Nagy biznisz.
Aztán amikor már majd nagyjából mindenki elvégezte, kitalálnak egy újat. Nevezik majd mondjuk „Pro+ licence”-nek, és majd azt kell elvégeznie mindenkinek, hogy dolgozhasson.
A lóvé a lényeg.
3. colomano 2010-02-26 10:09:06
Nem a Fradi hibája, de így lehet a sz@rnak pofont adni. Most kinevezték Tuboly vezetőedzőnek, akinek ugyan köze nem lesz a nagycsapathoz, de megfelel az előírásnak.
2. Béla 2010-02-25 06:36:55
Az MLSZ szerint nem ülhetnek le a kispadra. Amúgy már ősszel is Short ült a kispadon, úgyhogy azt a bizonyos türelmi időt már kihasználták...
1. P Tamas 2010-02-24 22:53:47
elvileg 4 meccsre, ideiglenesen le lehet ültetni a kispadra Ron Reid-et, így, ha időben elkezdődik a bajnokság, akkor sincsen gond.

Szóljon hozzá!