FN Blog / Fociblog / Nb1 rajt, halassz ha bírsz
Nyomtatás Betűméret
Nb1 rajt, halassz ha bírsz 2010-02-13 11:20:20
A régin vicc, kicsit átalakítva jut eszembe az egészről. A hétvégén meccs lesz, ha hó nem lesz. Ha lesz, nem lesz.

 Jövő hétvégén rajtol(na) varázslatos labdarúgó bajnokságunk. A felkészülés, szokás szerint fantasztikusan sikerült, a srácok totálisan odatették magukat és természetesen kirobbanó formában vannak. A szakvezetők fejben készültek, az igazolásokkal felettébb elégedettek, az elvégzett munkát csillagos ötösre értékelve, könnybe lábadt szemekkel várják a tavasz első hivatalos sípszavát. Idén télen a már megszokott fene nagy izgalmak is elmaradtak. Senki stadionja nem lett hirtelen olyannyira alkalmatlan a meccsrendezésre, hogy azért egy hirtelen ötlettől vezérelve az ország túlfelébe költöztessék. Senki nem ment csődbe, bár Újpesten már ősszel is elmaradtak a fizetések, egy komolyabb nadrágszíjhúzás után talán stabilizálódni látszik a helyzet. Inkább csak csődközelben leledznek klubjaink. Jobb helyeken csak nincs pénz, rosszabb helyeken már egy rahedli hitel is összejött tavaszra. Erre akár azt is mondhatnánk, hogy szokás szerint. 
Na de még mielőtt nyugodtan dőlnénk hátra, se csőd, se költöztetés nem zavarja meg a várva várt rajtot, a Szpari betolta a köztudatba a „hóhelyzet” című témát. 
Az van, hogy hó van. Mondták már hét elején. És nem csak hó van, hanem még az is, hogy nem tudják letakarítani. Hogy mindezt alátámasszák gyorsan elő is álltak egy komplett sztorival. Volt benne befektető, építtető, gépek, illetve azok hiánya, még pontosabban nem a hiányuk, hanem nem mehetnek be. Volt még kötbér, fű, ide tolom (a havat) itt olvad, oda tolom ott nem bírnak építeni. Mindez úgy vegyítve, kutyulva, hogy az ember már a sztori közepén elvesztette a fonalat. Engem igazából az érdekelne, hogy két héttel a rajt előtt miért nem azzal foglalkoznak Nyíregyházán, hogy letakarítsák a pályát? Helyette inkább minden energiájukat arra összpontosítják, hogy bebizonyítsák, lehetetlent kérnek tőlük, tehát halasztani kell. (egyrészt Ligakupa meccset, másrészt bajnokit)
Gyerekek, ha nagyon felfújom a pofám, akkor két hét alatt én egyedül letalicskázom a havat egy futballpályáról. Gépek nélkül, ha már azok nem mehetnek be. Szóval azért álljunk már meg egy szóra! Nem arról van szó, hogy a meccs napján vagy egyel előtte hirtelen lezúdult a hó és mivel a gépekkel nem lehet bemenni, így nem tudják eltakarítani. Ezek két héttel a meccs előtt siránkoznak azon, hogy hó esett. Két hét alatt akár még kézi erővel is bőven le lehet takarítani azt a pályát. Ha akarjuk. 
Zalaegerszegen például a szurkolók hordták le a pályáról a havat. Cserébe, akik ott voltak ingyen mehetnek be a Fradi elleni első hazai meccsre. Így is lehet, persze csak ha akarok játszani és keresem a megoldást. Pedig a Zete idegenben kezd, így nekik nem a jövő hétvégén, hanem majd csak az utána következőn kell a pálya. Viszont azt nem akarták, hogy az az irdatlan mennyiségű hó ott a gyepen olvadjon el, szarrá áztatva azt. 
És ugye ez lesz a másik probléma, amit Nyíregyházán már fel is vetettek, hogy azért azt ne gondoljuk már, hogy ha majd elolvad a hó ott a pályájukon, akkor máris lehet majd játszani. Mer' ha ennyi hó ott elolvad, akkor teljesen szétázik a gyep, kiszámolták, hogy utána majd kell két hét száraz, szeles idő, hogy kiszáradjon. (Megint csak kérdem, nem lenne egyszerűbb most lehordani azt a szerencsétlen havat és megspórolni ezt a sok problémát?)
Nyilván ez már a közröhej kategória. Esik a hó, de nem hordjuk le a pályáról, megvárjuk míg ott elolvad, aztán meg, ha végre hajlandó volt elolvadni, akkor meg azért nem tudunk játszani, mert ott olvadt el és felázott a gyep. Régen, ötven meg nyolcvan évvel ezelőtt vajon, hogyan csinálták ezt? Akkoriban milyen csudamasinák létezhettek a hóeltakarításra? Megmondom én, az volt a neve, hogy hólapát. 
Abba már belegondolni se merek, hogy mi van, ha még Márciusban is hideg van és esik a hó? Volt rá példa nem egyszer az elmúlt években. Mire az elolvad, meg két hét szeles idő a Nyírségben és már kezdhetjük is a bajnokságot, mondjuk akár már Áprilisban. Hacsak nem esik az eső közben. Mer' ugye az megint csak felborítja a pálya felszáradásának menetrendjét. Egy nagyobb tavaszi esőzés és máris borul a számítás, pláne az áprilisi kezdés, majd Májusban indul a bajnokság, rosszabb esetben nyáron. Addigra csak elolvad az a fránya hó, felszárad a pálya, még a tavaszi esőzések utáni víz is eltűnik a gyepről, ha minden jól megy akár már Augusztusban elkezdődhet a bajnokság. 
Hétfőn tárgyal az MLSZ, a forduló elhalasztásához minimum két, az adott fordulóban pályaválasztó klub indokolt kérelme kell. Én személy szerint azt mondanám az MLSZ helyében, hogy három variáció lehetséges: 
Egy: letakarítják a pályát és Február 27.-én annak rendje és módja szerint megmérkőznek a Pakssal(bajnoki), illetve előtte, 16.-án lejátsszák a Ligakupa meccsüket.
Kettő: záros határidőn belül értesítik az MLSZ-t és a soros ellenfeleket arról, hogy melyik, arra alkalmas stadiont bérelték ki, hogy lejátszhassák a „hazai meccseiket”. Ez esetben nyilván azt csinálnak a saját pályájuk havával amit akarnak, majd elolvad ha akar. 
Három: azt csinálnak amit akarnak, a soros ellenfelek rendre megjelennek a nyíregyházi stadionban a kiírt meccsidőpontokban és ha az előzőleg kiírt időponthoz képest maximum fél órás csúszással nem kezdődik el a mérkőzés, akkor a három pontot a vétlen csapat játék nélkül zsebeli be. 
Nagy pénzben mernék rá fogadni, hogy a nyíregyházi hókérdés villámgyorsan megoldódna. 
És utána minden hasonló helyzetben így eljárni, még mielőtt a többi klub is elkezdene a hóhelyzettel bohóckodni. Nyilván az kivételt képez, ha a mérkőzés előtt 1-2 nappal, netán csak órákkal, nagy mennyiségű hó esik. Mert akkor elfogadható, hogy bizonyos körülmények közt nem megoldható a gyors eltakarítás. Na de két héttel a meccs előtt... Komolyabb helyeken az ilyesmi maximum viccként merülhet fel. 


Cimkék: magyar foci, nb1, nyíregyháza,
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. polett 2013-07-14 10:35:35
nincs nekem hozászolásom sok csak ez ez jó lesz ha kitalálom hogy tévét nézel majd válaszoj rá nem tudok hozá szolni mert nem tudok mit irni nek tek csak avéleményemet most neked lásd be jó remélem tecenic fog neked nem sok csak 1 szo nem sok tény leg ojan nagy betüvel ir nekem remélem nem rontotam el a irást ojan szar let amit irtam neked na befejezem jó na szia nem tudom ki
2. NNS 2010-02-20 13:29:39
www.pepsifoci.hu/node/53800
1. atilla 2010-02-14 11:54:53
kaktuszaim megtekinthetőek Várong, tolna m. 0674485 12000 db 1241 faj. 95 média esemény, most : dombó tv mozaik. hegyi atilla üdv.

Szóljon hozzá!