FN Blog / Fociblog / „Nekem nem kell más, csak a Diósgyőr...”
Nyomtatás Betűméret
„Nekem nem kell más, csak a Diósgyőr...” 2010-02-06 18:34:51
„Százados” lett, konkrétan ma a DVTK. A jeles nap alkalmából egy kis ünnepi bejegyzés.

 A mai naptól fogva újabb klub mondhatja el magáról, hogy történelme már évszázados. Az új „százados” a Diósgyőr. Ma száz éve alakult meg a DVTK. Egy kis történelem, a dvtk.eu oldalról:
„A korabeli miskolci sajtó 1909. szeptember 19-én már beszámolt arról, hogy Egerben vendégszerepeltek a miskolci labdarúgók: "Vasárnap délután volt a footballmérkőzés az ETE (Egri Torna Egyesület) és a miskolczi tornaegyesület (Diósgyőr - Miskolczi Rambellerek) tagjai között az Érsekkert mögötti térségen. A közönség arról győződött meg, hogy az egriek csapata már igen jól képzett, gyakorlott csapat, a diósgyőrieké kezdő játékos csapat. Erre vall, hogy az első félórában 0:3, a másodikban 0:8 volt az eredmény az egriek javára."

Két hónappal később megindultak a vasgyári sportegyesület megalakításának előkészületei, ugyanis Vanger Vilmos elemi iskolai tanító és egy öttagú bizottság arra kérte fel a gyár igazgatóját, hogyjáruljon hozzá egy, a futballal foglalkozó egyesület létrehozásához. A tervezet szerint a Miskolci Sport Egyesület, a Diósgyőri Ifjúsági Kör és a Diósgyőr-Vasgyári Labdarúgó Ifjúság fiataljainak a példáját követve "szabályszerűen működő sportegyesület megalapítását határozzák el".

A megalapításig nem sokat kellett várni, ugyanis 1910. február 6-án a Vasgyár munkástermében megalapították egyesületüket a szervezők, Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre (DVTK) néven. A jelenlévők a következőket választották be a tiszti karba: Vanger Vilmos (elnök), Ihring Antal és Waisz Árpád (alelnökök), Erdélyi Andor (titkár), Hamza István (pénztáros), Sárossy Lajos (intéző), Sebestyén Antal (ellenőr), Molnár Gyula (edző), Rozlozsnik József (kellékes) személyében.

Az egyesület születése után néhány hónappal, május 1-jén a DVTK a Miskolci Sport Egyesülettel tréning mérkőzést játszott "a Kerekdomb aljában a célra kijelölt helyen." Az egyik napilap így számolt be a kezdetekről: "A vasgyári csapat színe piros-fehér. Mintegy két éve már, hogy a vasgyárban komoly gondolkodású iparos ifjú szövetkezett, s a maguk gyönyörűségére elkezdték az általánosan kedvelt labdarúgó játékot művelni. Saját jószántukból, önerejükből, a kezdet sok nehézségeit és akadályát leküzdve, egy 70 tagból álló egyesületet képesek megalkotni, a léha mulatozások helyett szabad idejükben a sport nemes szórakozásában lelik ambíciójukat". Révai Károly volt a DVTK első kapusa, Poschteiner Árpád, Ferenczi Sanyi, Zeltner Hanzli, Vrbata Feri és a három Bova fiú alkotta az első csapat magját. Az egyesület alapszabályát 1910-ben jóváhagyta a Belügyminisztérium és 1912-ben már bajnoki meccsen is részt vett a DVTK. 1916-ban és 1918-ban megnyerték az Észak-magyarországi kerületi bajnokságot. A 10 éves évfordulóra a csapat már játszott az összes - akkori - első osztályú csapattal. A diósgyőri labdarúgók DiMÁVAG néven az 1940/41-es bajnokságban szerepeltek először a magyar labdarúgás legmagasabb osztályában, és újoncként a 6. helyen zártak.

A csúcsot az 1978/79-es bajnoki idény bronzérme és a két kupagyőzelem (1977, 1980) jelenti a diósgyőri labdarúgás számára.(A bronzérmes csapat a legtöbbször ebben az összeállításban lépett pályára: Veréb-Szántó,Salamon,Váradi,Kutasi-Oláh,Tatár,Görgei-Borostyán,Fükő,Fekete)

A klub neve a politikai és egyéb nyomásra Diósgyőri MÁVAG-ra, Diósgyőri Vasasra is változott az évek folyamán, majd 1992-ben, a rendszerváltozás után, a felbomló DVTK alapjain alakult meg a Diósgyőri FC.

Természetesen a DVTK nem csak a futballt jelenti az Avas-alján, hiszen többek között a birkózó, kosárlabda, súlyemelő, atléta, vívó, gyalogló, tájfutó szakosztálya ugyanúgy szerves része volt az 1910-ben alapított egyesületnek, melyek - a DFC-hez hasonlóan - önálló életre keltek az 1990-es évek elején.”
A folytatáshoz, például a bajnoki helyezések megtekintéséhez látogassunk el a dvtk.eu/tortenelem/ oldalra!
Előtte mindenképp hallgassuk meg a DVTK indulót:

És természetesen ne feledkezzünk meg azokról sem, akik nélkül nem lenne DVTK, illetve nem az lenne a DVTK ami, a fantasztikus és fanatikus szurkolókról:


Cimkék: magyar foci, dvtk
55 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!