FN Blog / Fociblog / Dzsudzsák a Realba tart?
Nyomtatás Betűméret
Dzsudzsák a Realba tart? 2009-12-28 14:13:07
A hírek szerint kinőtte a PSV-t Dzsudzsák Balázs. Klubjánál már a lehetséges utódját keresik, egyelőre a Real és a Benfica érdeklődéséről hallani.

Kétség kívül remek szezont tudhat maga mögött Dzsudzsák Balázs, a PSV és a magyar válogatott szélsője. Valószínűleg ennek köszönhetően megnőtt az érdeklődés iránta, állítólag több klub is komolyan fontolóra vette az esetleges leigazolását. Az esetleges érdeklődök közt a legnagyobb nevek kétség kívül a Real Madrid és a Benfica. Egyes hírek szerint a Realnál nem csak, hogy felmerült a neve, de úgymond „puhatolózó tárgyalásokba” kezdtek. Persze ez még messze áll a szerződéskötéstől, de mindenképp jelzés értékű lehet, hogy a spanyolok már megérdeklődték, hogyan, milyen feltételekkel engedné el a PSV. A holland klub, bár kijelentette, hogy télen nem szeretné egyik kulcsemberét sem eladni, valószínűleg tisztában van azzal, hogy komoly érdeklődők esetén hosszútávon nem tudja majd megtartani a magyar középpályást. Helyi újságok szerint a PSV játékosmegfigyelői már keresik az esetleges „utódot”. A legvalószínűbb verzió az, hogy télen még a hollandoknál marad Balázs és a nyári átigazolási szezonban jöhet el a klubváltás ideje.

Ilyenkor persze számos kérdés merül fel a klub és a játékos részéről is. A klubhoz szerződés köti a játékost, meghatározott időre. Ahogy közeleg a szerződés vége, úgy esik a játékos ára, míg a szerződés lejártával gyakorlatilag ingyen távozhat. A kérdés tehát, rövid időn belül pénzé tenni a játékjogát vagy 1-2 évig még megtartani, aztán elbukni az érte „járó” pénzt?

A játékos részéről is felmerülhet a kérdés, mi a jobb? Maradni a „biztosban” egy európai szinten is jegyzett, jó minőségű, ámde nem toppcsapatnál vagy szerencsét próbálni egy valóban „szuperklubnál”. Az anyagi biztonság nyilván a PSV-nál is adott. Az ott megkereshető pénzzel is bőven megteremthető a nyugodt „öregkor”. Mindenképp a holland csapat előnye, hogy abban a gárdában biztos helye van a kezdőben. Ez valószínűleg nem is változik, míg megfelelő teljesítményt tud nyújtani. Egy toppcsapat, mondjuk a Real, kétség kívül komolyabb anyagi lehetőségekkel kecsegtet, ugyanakkor ott a kezdőbe kerülni vagy csak állandó játéklehetőséghez jutni, nem egyszerű feladat. Sokszor a kispadon is világsztárok, aranylabdások ücsörögnek. Arról már nem is beszélve, hogy az ilyen toppcsapatoknál nem mindig elég a jó teljesítmény a csapatba kerüléshez. Hasonszőrű játékosok esetén elég nyomós érv szokott lenni az illető játékos „marketing értéke”. Az ilyen alapú összevetésekből meg Dzsudzsák nem jönne ki túl jól.

Van akinek bejött, van akinek úgy ahogy bejött, másnak meg nagyon nem, a toppcsapatra váltás. Mindegyikre lehet magyar példát is írni. Annak idején Vincze Ottó igazolt a Barcahoz. Rövidesen kiderült azonban, hogy a katalánok egyenlőre csak a tartalékgárdájuknál számítanak rá, aztán már ott sem. Rövid úton véget ért a „Barca álom”. Lipcsei a Portoban próbált szerencsét, eleinte sikerrel. Alapemberré vált a portugál sztárklubnál, aztán jött egy komoly sérülés, ami után már nem tudott teljesen talpra állni. Rövidesen be kellett látnia, nem tud már versenyre kelni a csapatba kerülésért. Fehér Miki a Benfica sztárja tudott lenni, tragikus haláláig nem is tudta senki kiszorítani a csapatból.

Menni vagy nem menni, fogas kérdés.

 


Cimkék: magyar foci, dzsudzsák, real, benfica
192 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. ferenc 2010-01-01 17:51:51
Fehér Miki sem volt alapember, kölcsőnadás ideje alatt érte a tragikus halál.Ha nem jönne be a Real,1 évet akkor is megérne.

Szóljon hozzá!