FN Blog / Fociblog / Hogyan vizsgálódik az UEFA?
Nyomtatás Betűméret
Hogyan vizsgálódik az UEFA? 2009-12-03 22:12:47
A pontos szisztémát persze én sem ismerem, csak az elvet, nagyjából.

 

Sokat hallani mostanában bundaügyben egy bizonyos rendszerről, mellyel állítólag az UEFA elég jó arányban ki tudja majd szűrni az esetleges fogadási csalásokat. Na de mégis, hogy működik ez a rendszer? Működhet-e egyáltalán olyan rendszer, ami biztosan kiszűri a csalásokat?

A megoldás kulcsa az, hogy nem csak a mérkőzések eredményeit figyelik és szűrik. Persze azokat is, hiszen egy-egy meglepő eredmény is okot adhat némi gyanakvásra, de az még önmagában nem jelent automatikusan „bundát”. Vegyük például a sokat emlegetett Fener-Honvéd európai kupatalálkozót. A végeredmény ugye 5-1 lett, ami akár még gyanúkeltő is lehet, a nagy arányú vereség miatt. Az UEFA vizsgálja is. Na persze ha összevetjük a magyar és a török foci erejét, hozzátesszük, hogy a Honvéd idehaza sem számít toppcsapatnak, a Fener meg azért mégiscsak sztárcsapat, akkor már azért nem is annyira elképesztő az az eredmény. És persze tegyük hozzá azt is, hogy akár két hasonló erejű gárda közt is kialakulhat hasonló arányú különbség, tiszta viszonyok közt is. Volt már rá példa. Tehát önmagában a meglepő vagy nagy gólkülönbségű eredmény még nem biztos, hogy „bundát” jelent.

Van azonban ennek a rendszernek egy másik, legalább olyan fontos (ha nem fontosabb) eleme, mint az eredmények figyelése. Ez pedig a fogadáskötések szemmel tartása. Az UEFA kiépített egy, gyakorlatilag a világot behálózó rendszert, ami a gyanúsan magas összegű fogadásokat hivatott figyelni. Ehhez a rendszerhez állítólag mintegy 200 fogadóiroda csatlakozik, így az ezeknél az irodáknál kötött fogadások szem előtt vannak. Ahhoz ugyanis, hogy egy ilyen maffia kiépüljön és megéljen, a magas nyereményszorzók mellett magas tétek is kellenek. Nyilván hiába fogad valaki olyan eredményre, esetleg kötésben eredményekre, amelyek magas szorzóval kecsegtetnek, ha csak néhány Euróval teszi azt, abból nem lesz nagy pénz. A maffiához, játékosok, játékvezetők megvesztegetéséhez, verőlegények megfizetéséhez, meg ugye suska kell. Hiába 20-30-szoros a szorzó, 10 Euróval megfogadva az csak 2-300-at hoz, az meg ezen a szinten bakfitty. Kell tehát a magas tét is vagy a tömeges kötés. És ez az amit figyelnek az eredmények mellett. Kapcsolódik-e a gyanús eredményhez valamely irodánál gyanúsan magas vagy sok fogadáskötés? Ha a kettő együtt van, az már felettébb gyanússá válik.

Visszatérve a Fener-Honvéd meccshez, azt nézik meg tehát, hogy ehhez az eredményhez kapcsolódnak-e gyanús fogadáskötések is? Önmagában az 5-1-es végeredmény lehetett akár teljesen tiszta, reális végkimenetel is. Most megnézik, hogy milyen fogadásokat kötöttek erre a meccsre. Például arra, hogy a Fener legalább 3 góllal nyer. Nyilván egy ilyen kötésnek sokkal kedvezőbb volt a szorzója. Ha azt találják, hogy erre a meccsre nem érkeztek kirívóan magas összegű fogadások, akkor semmi gond, nem valószínű, hogy a maffia beleszólt volna az eseményekbe. Ha viszont azt látják, hogy valaki(k) száz vagy ezer Euró nagyságrendű fogadásokat kötöttek, az gyanússá válik. Pláne ha ráadásul több számláról, tömegével kötöttek. Nem életszerű ugyanis, hogy egyszerű, hétköznapi emberek, villanyszerelők, kőművesek vagy tanárok ezer Eurókat dobálnának arra, hogy a Fener legalább három góllal veri a Honvédot. Az inkább azt sejteti, hogy akik ilyen összegeket mertek feltenni, azok biztosak voltak abban, hogy nyerni fognak.

Jelenleg folynak ezen vizsgálatok és fontos megjegyezni, hogy egyelőre semmi olyan információ nem látott napvilágot ami arra utalna, hogy találtak ilyen „gyanús” fogadásokat a Honvéddal kapcsolatban. Tehát jelen állás szerint az is elképzelhető, hogy ez a bizonyos meccs teljesen tiszta volt. Lehetséges, hogy a vizsgálat végén ilyen 5-10 Eurós fogadásokat találnak a Fener-Honvéd meccsel kapcsolatban, az viszont tisztázná a helyzetet, mert akkor gyakorlatilag teljesen kizárt lenne, hogy a maffia keze belenyúlt volna a mérkőzésbe.


Cimkék: UEFA, bunda, vizsgálat, honvéd
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. Noti 2009-12-07 21:34:52
javítom az elütéseket, köszi! :)
2. zsomborvagyok 2009-12-07 00:03:09
hu.ezo.tv/static/stacey/hu/index.html
1. korrektor 2009-12-04 07:20:15
- állítólak
- így az ezeknél az irodáknál között fogadások szem előtt vannak

Szóljon hozzá!