FN Blog / Fociblog / FTC-Győr, MLSZ sötétség
Nyomtatás Betűméret
FTC-Győr, MLSZ sötétség 2009-10-18 08:10:00
Egy elmaradt mérkőzés, mely ismét kínos kérdéseket vet fel.

 

Kezdhetném azzal, hogy Abszurdisztánban járunk, valahol Európa szívében, de ez a felvezetés mára már kezd annyira elcsépelt lenni, ha a magyar közállapotokról és persze a fociról esik szó. Maradjunk annyiban, hogy Magyarország 2009, ahol is adott egy labdarúgó (labdarúgást nyúzó?) szövetség, amely általában hétről-hétre önmaga paródiáját adja elő. Szép lassan eljutottunk oda, hogy már maga a szervezet sem veszi komolyan magát. Szóval adott egy MLSZ, melynek van egy alapszabálya, amit maga sem szokott betartani. Ez az MLSZ szervez egy bajnokságot, amelynek van egy versenykiírása, amire nagy ívben szarik. Ennek az MLSZ-nek van egy felügyeleti szerve, az ügyészség, ami rendre figyelmezteti, arról meg nem hajlandó tudomást venni. Ennek az MLSZ-nek van egy felettes szerve, az UEFA, annak meg a szabályait próbálja kénye-kedve szerint átírni. Ebben az országban van egy Sporttörvény, azt meg kijátssza. Tűzzel-vassal harcol a rasszizmus ellen, közben az egyik embere, legfőbb kegyeltje, élő adásban titulálja fáról épphogy leesett banánzabálóknak a színes bőrű játékosokat. Helmeczi meg, MLSZ alelnökként és jogi képviselőként, újságírók kocsijába csempésztet drogot. Nos ide vezet az, ha egy szervezetbe nem a szakemberek kerülnek be, a szakértelmük alapján, hanem szürke kis akarnokok, a politikai kapcsolataik révén, a „bratyihálózatból”. És eljutunk oda, hogy lehet éppen sikeres „építkezést” propagálni, hitelből, Állami támogatásokból meg a kluboktól ilyen-olyan utakon lenyúlt lóvékból, de ezt csak azok veszik be, akik nem látnak a dolgok mögé. Nyugaton meg maximum röhögnek rajta egyet, aztán döbbenten szembesülünk a kemény munkával összehozott, nulla pontos Eb. pályázatunkkal. És mi már Málta meg Albánia legyőzését is olyan égbekiáltó bravúrnak nevezzük, hogy ennek okán azonnal meg kel hosszabbítani a szövetségi kapitány mandátumát. Mert ez már tényleg akkora bazinagy előrelépés, hogy Európa-szerte rettegik a nevünket, de talán még a Brazil válogatott is sírva hugyozza össze magát ijedtében. Na jó, maradjunk annyiban, hogy hosszú ez, inkább térjünk rá az elhalasztott meccsre és a konkrétan vele kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Azok is éppen elég kínosak...


Azoknak akik nincsenek képben a történésekkel kapcsolatban, dióhéjban:

A péntekre kisorsolt FTC-Győr meccsel kapcsolatban a győri klub kérte, hogy a mérkőzést tegyék át vasárnapra. Ezt a kérést egyébként az FTC is elfogadta és támogatta. A kérés alapja az volt, hogy a Győr három játékosa az U20-as válogatott kerettagja, így nem bevethetőek, három légiósuk meg hazája válogatottjában szerepelt és így csak csütörtöktől tudott a kerethez csatlakozni. Na most abba ne menjünk bele, hogy az U20-asok finoman szólva sem alapemberei a Győr csapatának, a másik három meg ugye visszaért, tehát igazából bevethető... Azért ne menjünk bele, mert valójában teljesen lényegtelen, hogy miért kér halasztást egy klub, a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy kérjen. Akár arra is hivatkozhat, hogy egyszerűen nincs kedvük aznap játszani, legfeljebb nem fogadja el a versenybizottság. Most is ez történt, a bizottság tárgyalt, aztán elutasította a kérést és maradt az eredeti meccsidőpont. Eddig ugye semmi különleges nem történt, minden a szabályok szerint zajlott le. Innentől kezdve aztán felpörögtek az események és letértek a szabályos útról. Kedden a Győr megóvta a döntést (ez már eleve szabálytalan volt, erről később), az óvást elfogadták (szabálytalanul) és szerdán újratárgyalták az ügyet, majd elfogadták a kérést. Az FTC-Győr meccs helyére pedig, szintén szabályellenesen, a ZTE-Pápa került.


Na, hogy érthető legyen, álljon itt egy idézet a labdarúgás versenyszabályzatából:

„27§ (4)

Az időpont és helyszín módosítási kérelmet versenyügyi eljárás keretében kell tárgyalni. A kérelem elbírálása ügyében hozott döntés végleges, ellene nincs helye jogorvoslatnak (fellebbezni nem lehet)


Itt áll feketén-fehéren, annyira egyértelmű, hogy nem értem, mit lehet ezen nem érteni, félreérteni vagy félremagyarázni. Egy klub kéri a kisorsolt meccsidőpont megváltoztatását, a bizottság megtárgyalja, aztán hoz egy döntést és onnantól kezdve mindenkinek kuss a neve. Lehet morogni, hisztizni, vinnyogni rajta, egy dolgot nem lehet, fellebbezni ellene. Valószínűleg örök rejtély marad, hogy hogyan sikerült mégis a Győrnek az, ami mindenki másnak (elvileg) tilos. Na persze nem az a baj, hogy a győriek fellebbeztek, gondolhatunk éppen arra is, hogy nem olvasták el a versenykiírást és így tudatlanul azt hitték, hogy ehhez joguk van. A baj akkor kezdődött, amikor „mlszéknél” nem azt tették, amit ilyenkor kell, olvasatlanul a kukába dobni a fellebbezést, majd a klub orra alá dugni a vonatkozó szabályokat, hanem újratárgyalták az ügyet. (most akkor lehet, hogy mlszéknél sem ismerik a saját maguk által összetákolt szabályzatot?) Sőt, nem csak újratárgyalták, hanem a hétfőitől eltérő döntést hoztak és elnapolták a meccset, ami ugye tovább tetézte a hibát, hiszen ha legalább életben hagyták volna az első döntést, akkor azt mondaná az ember, hogy formailag ugyan kifogásolható, de, mivel új döntés nem született, így valójában nem juttatta jogtalan előnyhöz a kérelmező klubot. Így viszont... Az FTC jelezte is, hogy nem érti mi zajlik a meccs körül, hiszen ha más kluboknak (többek közt nekik sem, számos esetben) nem volt joguk megfellebbezni az ilyen jellegű döntéseket, akkor a Győrnek most miért sikerült?


Van azonban egy másik szállja is a történetnek, úgy látszik a bizottság úgy ült össze szerdán, hogy eldöntötték, aznap megpróbálnak egy sajátos rekordot felállítani és egyazon ülés keretében a lehető legtöbb szabályt áthágni. Történt ugyanis, hogy feltehetően a Duna TV kérésére, a ZTE-Pápa találkozót meg betették az elhalasztott meccs helyére. Na, hogy ez mennyire volt szabályos megmozdulás, álljon itt egy idézet, szintén az NB1. Versenykiírásából:

(21.) Egyéb rendelkezések

„Amennyiben az MLSZ Versenybizottsága a mérkőzés előre kisorsolt és kijelölt napját valamint időpontját -a mérkőzések között kötelezően betartandó időtartam figyelembevételével- megváltoztatja, azt köteles a sportszervezetekkel előre, írásban legalább 5 nappal a mérkőzés új időpontja előtt közölni.

Kell-e magyarázni? Azért én megteszem, tekintettel az MLSZ-ben dolgozókra, mert úgy látszik nekik nem egyértelmű. Tehát egy meccs kisorsolt időpontját csak úgy lehet megváltoztatni, hogy arról az érintett klubokat minimum öt nappal az új (vagy megváltoztatott) időpont előtt értesítik. Ez nyilván szakmai szempontból sem mindegy. Nem mindegy, hogy egy klub egész héten úgy készül és időzít, hogy vasárnap délután játszik, aztán meg péntek este kell neki. Így nem csak a Győrt juttatták jogtalan előnyhöz, de a Zetét és a Pápát meg hátrányba hozták. Arról nem is beszélve, hogy bevétel szempontjából sem mellékes dolog ez. Mert azon szurkolók/nézők közül, akik úgy alakítják a programjukat, hogy mondjuk a szombat délutánt tették szabaddá, sokan nem tudnak egyik napról a másikra mindent átszervezni, pláne, hogy a péntek ugye munkanap. (de természetesen tudjuk, hogy ebben az országban a szurkoló az akit a leginkább leszarnak, leköpnek, porig aláznak, úgyhogy miért is csodálkoznánk?)

Tehát (minimum) öt nap a szabályban rögzített határidő. Akkor számoljunk együtt vissza, péntek 19 órától. Csütörtök 19 óra, az ugye egy nap. Szerda 19 óra, az kettő. Kedd 19 óra, a harmadik. Hétfő 19 óra, az már négy. Az ötödik nap meg a Vasárnap. És akkor már adódik is a kérdés, az MLSZ-nél honnan tudták már vasárnap, hogy hétfőn mit dönt a bizottság? Azt pláne honnan tudták, hogy azt a döntést kedden majd megfellebbezi a Győr? És persze azt honnan tudták, már vasárnap, hogy szerdán majd lesz egy új bizottsági döntés, melynek hatására pont a Zete-Pápa meccset fogja kérni a tévécsatorna? Emberi számítás szerint három eset lehetséges. Az egyik, hogy az MLSZ-nél jövőbelátók vannak, akik már vasárnap délután pontosan megjósolták a következő heti eseményeket és így lehetőség volt a két érintett klub értesítésére. Másik variáció, „mlszéknél” van egy időgép, ennek segítségével szerda este, a döntés után visszautaztak vasárnapra és értesítették a klubokat. A harmadik verzió meg az, hogy az MLSZ megint nagy ívben szarik a saját szabályaira is. Az első két verzió ugye elég hajmeresztő...

Két gondolat mindenképp szöget ütött a fejembe. Az egyik, hogy igazán elárulhatná az MLSZ a „megfellebbezhetetlen” döntéseinek megfellebbezési módját, mert gondolom a másik 15 csapat is szívesen élne majd ezzel a lehetőséggel. A másik, vajon a közeljövőben számíthatunk-e rá, hogy ilyen komoly és megfontolt szakmai indokokkal lehet majd meccshalasztást kérelmezni:

„Kedvenc csatárunknak napok óta fáj a haja.”

„Védelmünk oszlopos tagját annyira megviselte a Barátok közt Magdi anyusának halálhíre, hogy nem tud a focira koncentrálni.”

„A csapat tésztát ebédelt a héten...”Cimkék: mlsz, győr, ftc
640 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

11. hal1fan 2009-10-19 16:59:47
ez is egy vélemény

Nem bírom mással kezdeni: a stílus maga az ember. Attól, hogy valaki futballrajongó, vagy önjelölt szakértő, még lehetne "szalonképes" hozzászóló. A magyar nyelv csodálatos, ugyanazokat a dolgokat a kiműveltebb polgárok akár háromféle módon is tálalhatják, de ha kevésbé olyanok, akkor is van lehetőség civilizált hozzászólások közzétételére. (Magyar szakos tanárok még ettől is többre képesek, pld. a l e g e n d á s Bánfalvi tanárnő Miskolcon, az Avasi Gimnáziumban. Aki nem hiszi, járjon utána...)

A blogíró alapos és tetszetős munkát végzett, öröm volt olvasni. Mondható: még szép, mert írásból él(?). De a mindent elözönlő durvaságok közepette ez egy üdítő írás, mindenféle szempontból.

A felvetett kérdés pedig jogos. Mikor lesz rend az MLSZ-ben? Hja, ha egy szervezet a saját, meghirdetett szabályaira is tesz, attól jót ne várjon senki...

...de aki tudja, nevesítse: ki veszi fel itt is a nagy pénzeket, azért, hogy ez a helyzet ne változzon. Aztán lehet óbégatni: miért hagytuk, hogy így legyen...10. LÁSZLÓ ALBERT 2009-10-19 15:39:36
SZERINTEM NAGYON BUTÁK KÉPVISELIK
A LABDARÚGÁST.A SZÚRKOLÓKAT LESZARJÁK.
9. Kocsis András 2009-10-19 09:38:05
Nem lehetne ezeket is jól megbüntetni? Mint ők a klubokat. Vagy polgári bíróságon perelni őket???Állandóan jogtalanul járnak el.Meddíg érinthetetlenek még?
8. darus 2009-10-19 07:40:45
Az az igazság,hogy akár szabálytalan döntésekkel is ,de bizonyítani akarja az mlsz.,hogy rá szükség van?! Az a réteg aki meg a fociból él,az meg bólógat hozzá.a darus
7. Jani 2009-10-19 06:54:09
Hiába dolgoznak az UTE nél keményen, hétről-hétre szétveri a melót a JT.Szarni bele az mlsz be a rongy szövetségi kapitánnyalegyütt.Sokkal jobb Magyarok vannaknála.
6. Ricsi 2009-10-18 23:25:19
kisteleki?
egy nagy szar!!!!!!!!!!!!!!
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!