FN Blog / Fociblog / MLSZ-Újpest balhé
Nyomtatás Betűméret
MLSZ-Újpest balhé 2009-10-11 23:28:55
Egy újabb pengeváltás kezdődött az emlékezetes Újpest-Videoton meccs kapcsán.

 

A minap lett új döntés az előző szezonban lejátszott Újpest-Videoton buli kapcsán. A Fegyelmi Bizottság két zárt kapus mérkőzésre (ebből egyet már letöltöttek) és egymillió Ft bírság befizetésére kötelezte a lila-fehér klubot. A klub meg reagált, konkrétan Csehi István:

„Kedden este mély megdöbbenéssel értesültünk az MLSZ honlapján a hírről, amely szerint az MLSZ fegyelmi bizottsága az előző szezonban lejátszott, Fehérvár elleni hazai mérkőzésen történtekkel kapcsolatban két zártkapus mérkőzéssel és egy millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta az Újpest FC-t. A határozatot még nem kaptuk meg írásban, annak csak a rendelkező részét ismerjük – így arról egyértelműen állást foglalni nem tudok. A rendelkező rész alapján viszont kijelenthetem, hogy a határozat elfogadhatatlan számunkra. Érthetetlen, hogy ha az MLSZ elnöksége új eljárás lefolytatására utasítja a fegyelmi bizottságot, akkor ezt az új eljárást a testület hogyan folytathatta le tárgyalás megtartása nélkül, ráadásul oly módon, hogy az új eljárásról az Újpest FC-nek nem is volt tudomása. Érthetetlen továbbá, mi késztette a döntéshozókat arra, hogy az MLSZ elnökségének állásfoglalásával ellentétben – amely szerint a pályabezárás csak végső esetben alkalmazható – az Újpest FC-vel szemben, és csakis az Újpest FC-vel szemben mégis alkalmazták ezt a büntetést. Arról már nem is beszélve, hogy vajon milyen indokok alapján kaphattunk még egymillió forintos pénzbüntetést a korábbi szankcióhoz képest. Úgy gondolom, hogy az ügy az előbbiek alapján túlmutat a jogon, sokkal inkább sportdiplomáciai súlya van, aminek okát nem értjük, nem ismerjük. Mindenesetre kijelenthetem, a határozat készhez vétele után azt nem hagyjuk annyiban, és megtesszük a szükséges lépéseket.”


Nos eddig az idézet, a kiemelt mondattal külön is foglalkoznék. Alapjában véve én tökéletesen megértem (sőt egyet is értek vele), ha egy klub, illetve klubvezető maximálisan kiáll maga, illetve a klubja mellett, tűzön-vízen át, minden követ megmozgatva védi azt. Na, de azért van az a foka a demagógiának ami mellet már nem lehet szó nélkül elmenni. Gondolom sokan emlékeznek még rá, hogy az FB. Igen bőkezűen osztogatta a zárt kapus meccseket a bajnokság elején, szurkolói bekiabálásokért, rigmusokért, zászlókért. Néhány forduló után, szurkolói (majd klubvezetői) nyomásra az MLSZ valóban kiadott egy állásfoglalást, melyben felkérte a Fegyelmi Bizottságot, hogy a továbbiakban lehetőség szerint tartózkodjon a zárt kapus büntetések meghozatalától. Na de kedves Csehi úr, azért az elég nyilvánvaló, hogy ott az MLSZ konkrétan az olyan „rendbontásokra” gondolt, mint a szurkolói bekiabálások, rigmusok, és még véletlenül sem arra ami az Újpest-Videoton meccs után történt. Azért egy „Buzi MLSZ” rigmust egy lapon emlegetni azzal amikor egy klub által fizetett, a klub egykori futballhuligánjaiból „biztonsági emberré” avanzsált személyek a szurkolókkal karöltve megtámadják és tettleg bántalmazzák a vendégjátékosokat, aztán ezen felbuzdulva viperákkal és egyéb „segédeszközökkel” felszerelkezve lerohanják a vendégszektort... Szóval a kettő közt azért szerintem van némi különbség. Nyilván teljesen elmebeteg ötlet zárt kapust osztogatni azért mert egy meccsen a szurkolók az MLSZ-t, Kistelekit, az MSZP-t, esetleg Szlovákiát vagy a tököm tudja mit szidnak, ugyanakkor egyáltalán nem tűnik eltúlzott büntetésnek egy olyan esetben ha a meccs végén lazán lepofoznak 1-2 vendégjátékost. Az már csak hab a tortán, ha mindezt a „biztonsági” emberek teszik. Néhány éve, 2003-ban egy hasonló esetért 6 zárt kapus meccset és 40 millió Ft pénzbírságot kapott a Fradi. Sőt, ott még komoly huzavona után sikerült csak elkerülniük, hogy a következő bajnokságban még pontokat is levonjanak a klubtól. Ennek tükrében azt is mondhatnám, hogy én bizony most nagyon meghúznám magam az újpesti vezetők helyében és örülnék, hogy ennyivel megúszom.

Bár az is igaz ugyan, hogy nem teljesen felesleges küzdeni (és persze egy klubnak kötelessége is), mert más kluboknak is sikerült már olcsón megúszni ilyesmit. Szintén a 2003-as zárófordulóban pályán kergetőzéssel ért véget a Siófok-Győr meccs, egy zárt kapus lett az eredménye. Nem sokkal később a Diósgyőr-Győr (úgy látszik azokban az években rájárt a rúd a győri focistákra) meccs lefújása után került sor némi pofozkodásra a miskolci szurkolók és a győri játékosok közt. A diósgyőriek szerint Vincze Ottó a mérkőzés alatt többször is különböző, nemzetközileg is ismert kézjelekkel hergelte a szurkolókat, amit ők nem vettek jó néven. Így Ottó kénytelen volt egy rögtönzött karatebemutatóval fűszerezni a pályáról való levonulását. Négymillió Ft mínusz lett a vége. Szóval azért közel sem kap mindenki annyit, mint a Fradi, érdemes lehet hát kardoskodni.

Abban meg tökéletesen igaza van Csehi úrnak, hogy ha egyszer új eljárásra kötelezték az FB.-t, akkor csak illene valóban lefolytatni azt és nem csak hasráütésre beböfögni egy büntetést. Mert ez most minden volt csak új eljárás nem. Ennél azért nagyobb rendet, fegyelmet és törvényességet várnánk el a „Rend, fegyelem, törvényesség” fura uraitól...


Más.

Holnap délután-este tesszük közkincsé a most induló tippverseny első tipplistáját, tessék figyelni, tippelni!

A versenyről bővebben itt: 

Bazinagy tippversenyCimkék: magyar foci, mlsz, újpest
57 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. jonás 2009-10-19 10:42:01
sajnos ez jellemzi az egész országot, anagy káosz.Miért tartunk rendörséget hamunkájuk elvégzését, ügyészségre valo idézésel jutalmazzuk.
3. igazság 2009-10-15 14:08:02
Mindig itt olyanokon megy a vita, hogy az egyik ennyi büntetést kapott a másik meg annyit, aztán ezen nagyon fel vannak háborodva, hiszen azu ő szurkolóik a legjámborabb bárányok. Ugyan már. Az egész magyar foci szánalom, egy nagy halom szar. Csak az megy ki aki balhézni akar, vagy ott akarja levezetni a napi munkában felgyülemlett feszültségét. Nyomdafestéket nem tűrő bekiablsáok mennek folyamatosan, amiért midnen pályát be kéne zárni. Arról meg nem is beszélve, hogy a kemény magok mit művelnek, és még mit művelnének, ha nem lennének a rendőrök... komolyan, inkább hagynák őket, verjék csak szét egymást, ki nem szarja le...
2. Noti 2009-10-12 17:05:51
nyilván mindenkinek a saját fájdalma a legnagyobb. :) ez már csak így szokott lenni.
azér én feltételezem, hogy sokkal kellemesebben az a fehérvári játékos sem érezte magát akire Újpesten rontottak hústornyok. mint, ahogy azok a Vidi drukkerek sem távoztak éppen kellemes élménnmyel akiket másfél mázsás kigyúrt bikák hajkurásztak viperákkal.
szóval valahol természetes, hogy mindenkiben a saját élmény az ami keményen megmarad, míg az amit csak hallomásból ismer kevésbé tűnik vészesnek.
a legjobb persze az lenne, ha ilyen élményekkel eztán senki nem "gazdagodna".
1. Nagy Kálmán 2009-10-12 07:58:10
,,Néhány éve, 2003-ban egy hasonló esetért 6 zárt kapus meccset és 40 millió Ft pénzbírságot kapott a Fradi"
tulzás hogy hasonló eset volt, bár én debreceniként másképp éltem meg:(

Szóljon hozzá!