FN Blog / Fociblog / (M)ilyen lesz az új Fradi?
Nyomtatás Betűméret
(M)ilyen lesz az új Fradi? 2009-08-05 22:08:07
Egy három éve várt meccs margójára...

 

Azt hiszem nem túlzás azt állítanom, hogy a hétvége slágertémája a Fradi Nb1.-es bemutatkozása volt. Legalábbis futballberkekben mindenképp. Ezt várták a legtöbben. A Fradi szurkolói azért, hogy lemérhessék végre, mit is ér az a tavalyi menetelés, illetve, hogy sikerült a felkészülés. Az ellendrukkerek meg nyilván a csapat beégését szerették volna látni, hogy aztán göndör kacajok kíséretében froclizhassák a zöldeket, a jól bejáratott fórumokon. Nincs is ezzel semmi gond, hisz' a rivális botlásán mosolyogni, kicsit élcelődni, azt teljesen rendben van futballberkekben.


Volt már ugyan két tétmeccse ebben a szezonban is az FTC-nek, Ligakupa meccsen a KTE-t idegenben, a Diósgyőrt az Üllői úton verték magabiztosan, de ezek a meccsek nem igazán voltak mérvadóak. Idehaza a Ligakupát senki sem veszi komolyan, ennek szellemében a Kecskemét például gyakorlatilag a „B” csapatával állt fel. A Diósgyőr ugyan az első csapatát szerepeltette, de a rengeteg gond, bizonytalanság és egyelőre szűkös keret miatt ezt a meccset sem lehetett igazi erőfelmérőnek nevezni.

Aztán most szombaton eljött az igazság pillanata, bajnoki meccs, tehát mindkét fél komolyan vette, ráadásul a Zete képében egy valóban jó erőkből álló ellenfél. Nem nagyon lehetett tehát mellébeszélni, ezt a meccs már valóban mérvadó lehet. Persze azt azért hozzá kell tenni, hogy egyetlen meccsből nem lehet túlságosan messzemenő következtetéseket levonni, négy-öt meccsből majd már igen.

Szóval a meccs...

„Megjártuk a poklot és magunkkal is hoztuk”, hirdette a Fradi tábor előtti transzparens, és, hogy nem a levegőbe beszéltek, azt mindjárt bizonyították is. Valóban pokoli hangulat fogadta a pályára vonuló csapatokat. Ha ez így folytatódik, akkor hamarosan ismét csak „Zöld pokol”-ként emlegetik majd az Üllői úti arénát. És látva a mérkőzést, pláne az első félidőt, nem nagyon hiszem, hogy aki ott volt az ne akarna menni a következőre, illetve aki csak tévén nézte, azok közül meg ne kaptak volna többen is kedvet ahhoz, hogy legközelebb élőben is megnézzék. Azt kaptuk, amit sejteni lehetett, agresszív, erőfocit a Fradi részéről, folyamatos letámadással. A mérkőzés elején, de mondhatni a teljes első félidőben, gyakorlatilag odapréselték a kapujához az ellent. Úgy lerohanták őket, hogy szerintem az első 20-25 percben talán azt sem tudta a Csank csapat, hogy milyen rendezvényen van. Nosztalgikus érzés lett úrrá az emberen az első félidőben. A frenetikus hangulat, a mindenáron győzni akarás, a fogcsikorgatva küzdés, a szűnni nem akaró rohamok, a kapujához szegezett ellenfél... Mintha a '80-as évekbeli, esetleg '90-es évek eleji Fradi tért volna vissza az Albert stadionba. Mert valljuk be őszintén, az elmúlt tíz évben, mondjuk úgy a Bl-szereplés után fokozatosan, elszokott az ilyesmitől az Üllői úti publikum. Voltak ugyan Fradi szívről papoló, nyilatkozataikban zöld-fehér vérű, a klubért élő sztárocskák, de valahogy a pályára sosem sikerült magukkal vinniük azt a bizonyos állítólagos Fradi szívüket. Így jobb híján elszurkolgattak egy tutyi-mutyi Fradinak, meg a 90 percig ellötyögő, az eredménybe nagy ívben beleszaró játékosoknak. Ez most végre valami más volt. Ezeken a srácokon az első percben látszott, magyaron és külföldin egyaránt, hogy győzni akarnak. Gólt akarnak rúgni, nem majd, hanem minél előbb. Nem unottan várták, hogy majdcsak lesz egy helyzetecske, egy lecsorgó vagy előrevágott labda és majd abból esetleg gól, de ha marad a 0-0 az sem katasztrófa, hanem, mint akit felhúztak, mentek előre. Ha visszajött a labda a védősorról, akkor begyűjtötték és ismét mentek, ha ötödször jött vissza, akkor ötödször, nem unták meg. És meg is lett az eredménye, két gólt bepréseltek, szinte szó szerint, az első félidőben. Igaz, az első játékrész hosszabbításában a Zete is betalált egy ellencsapásból. Érzésem szerint a védők már kicsit az öltözőben jártak. Ez egy Jászberény ellen még talán belefért, de egy ZTE szintű csapat könyörtelenül büntet érte.

A második játékrész már jóval kiegyenlítettebb lett. A Fradi nem erőltette annyira a letámadást, a Zete meg kezdte felvenni a kesztyűt. Kiegyenlített, élvezetes második félidő volt, továbbra is sok kapura lövéssel.

Nem megyek végig egyenként a pályára lépők névsorán, inkább csak egy-egy érdekesség, észrevétel.

Holczer Ádám: Egyre magabiztosabb a fiatal kapus, a két ligakupa és a Zete elleni bajnoki meccsen is kifejezetten jó benyomást keltett. Több bravúrt is bemutatott. Hosszútávon is megoldás lehet a kapusposztra, hiszen még mindig csak 21 éves...

Dragoner Attila: Megbízható oszlopa a védelem tengelyének. Ráadásul az ellenfél kapuja előtt is termel. Ősszel eddig 3 tétmeccs/3 gól.

Kulcsár Dávid: Ügyes, mozgékony szélső, tudja mit kell kezdeni a labdával. Jó benyomást keltett. Szintén 21 éves, tehát van jövője a srácnak.

Fitos László: Fantasztikus teljesítményt nyújtott! Nálam egyértelműen a meccs legjobbja volt. Elképesztő futómennyiség, hatalmas küzdőszellem, rengeteg jó beadás. Ez a futómennyiség valóban elképesztő volt. És még mindig csak 22 éves...

Pölöskey Péter: Kevés embernek adatik meg, hogy a 21. születésnapját azzal tegye emlékezetessé, hogy két gólt lő a Fradiban, ő ezen kevesek egyike. 11.-én tölti a 21-et, nagyszerű előszülinapi buli lett számára ez a meccs. Mutatott szép dolgokat és két gólt is szerzett, több, mint biztató. Úgy látszik akkor sem kell majd különösebben kétségbe esniük a szurkolóknak, ha Ferenczi épp nem talál be valamelyik meccsen (a Zete ellen csak kapufáik jutott).

Adnan Ahmed: Az új szerzemény. Ügyes, jól passzol, bátran lő távolról is és nem is rosszul. Ráadásul úgy tűnik, jobb és bal lábbal egyaránt veszélyezteti a kaput. Csiszolódnia kell még a csapathoz, nyilván ez a meccsek számának növekedésével bekövetkezik. Viszont ő már nagyon öreg, szinte vénember, hiszen nemrég betöltötte a 25-öt. (mert ugye bizonyos médiumokból tudjuk, a Fradiba csak kiöregedett angolokat hoznak :D)

Joaquin Martinez: Szintén új szerzemény, szintén nagyon öreg, lassan már a 22-t is betölti... Ott volt, bemutatkozott bajnokin, nagyjából ennyi. Mivel csereként állt be, bő öt percre, így túlzottan sok dolgot nem lehetett leszűrni.

Aki ugyan nem léptek pályára, de mindenképp érdemes lesz figyelni rájuk:

Tóth Bence: Hatalmas tehetségnek tartják a fiatal középpályást, bár igen nagy a választék ezen a téren, én remélem sikerül beverekednie magát.

Rósa Dénes: Papírügyileg még nem volt rendben a Skóciából hazatért játékos, kíváncsian várom a bemutatkozását. Nagy erősítés lehet. Tegnap a Nyíregyháza elleni ligakupa meccsen már pályára léphetett, mesterhármassal debütált...

Bojan Mamic: Sokat nem tudunk a szerb csatárról, a neten keringő meccsvideókon látni csudaszép dolgokat róla, ha azt tudja nyújtani, akkor szuper. De vajon azt tudja majd nyújtani? Na ez a nagy kérdés.

Mint fentebb írtam, azért egy meccsből nem lenne értelmes dolog túlságosan sok következtetést levonni, azt azonban mindenképp megjegyezhetjük, hogy ez a Fradi, ezzel a hozzáállással, mindenki számára nagyon kemény dió lesz. Én már nagyon várom a Loki, Újpest, Vidi elleni meccseiket. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű rangadók lesznek.


Cimkék: ftc, nb1, zte
60 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. kaki 2009-08-10 23:03:30
Fradista ömlengés. Mellesleg ez az Adnan meg Martinez a két dzsipó hol angol? Egyik valami paki másik meg spanyol.
6. Noti 2009-08-08 14:37:14
Komment!

Na erre azt szoktam volt mondani, hogy az amit mi idehaza "Fradi szív"-nek hívunk, az más, nálunk szerencsésebb nemzeteknél egy alapvető dolog a futballban. Gondolom Angliában senki nem beszél Fradi szívről, de M.U. vagy Liverpool szívről sem, mert egyszerűen az az általános, hogy gyakorlatilag minden csapat kihajtja a belét egy-egy meccsen. Az ilyesmi az csak nálunk nem divat.
5. komment 2009-08-06 23:29:52
Az a minimum, hogy a játékosok a szívüket-lelküket kitegyék a pályán, már ha lenne fradi szív angol negyedosztályú játékosoknál :).
4. Noti 2009-08-06 21:10:08
Edge!

Miket nem írsz... Jóhogy nem azt állítod, hogy Zsivoczky Norbi meg a kis Nyilasi is ott van a Fradi keretében. Vagy éppen Sváb Dani, esetleg Vattai Balázs...
Ez biztos nem igaz, mert megmondták a tévében, hogy a Fradiba csak kiöregedett légiósok vannak! :D :D :D

Semleges!
Amire te gondolsz (ETO-ZTE tegnap) az ligakupa meccs volt. Egyrészt az egész sorozat komolytalan, így általában mindenki a tartalékjait (esetleg a tartalékjait+ifiket) szerepelteti, nem az igazi csapatát, másrészt senki nem veszi különösebben komolyan. Te se tedd, nem érdemes.

Csabi!

Hát a Loki...
Na akkor most fogja meg a kezüket Fortuna, de nagyon erősen! :)
Mert ebből a kalapból szerintem kaphatnak olyan ellenfelet akik ellen tovább tudnak jutni. A görögöket kerüljék el, a többi ellen, más-más százalékban ugyan, de jó esélyük lenne.
Hát nagy kalappal nekik!
3. Csabi 2009-08-06 13:29:10
semleges!
Ülj le, egyes!

Nekem nagyon tetszik az új csapat, ezt a mentalitást várják a szurkolók!
Gratulálok a Debrecennek! Reméljük jót fog tenni a magyar focinak!

Hajrá, Fradi!
2. semleges 2009-08-06 10:52:29
Milyen lesz az új Fradi ? Nagy halom szar... mint az egész magyar foci...
Mellesleg ezt a csoda ZTE-t tegnap az ETO is simán lealázta... rúghattak volna vagy 8-at...
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!