FN Blog / Fociblog / Meglopja az MLSZ a klubokat?
Nyomtatás Betűméret
Meglopja az MLSZ a klubokat? 2009-07-27 23:54:00
Nagy pénz, nagy foci, mondotta volt Puskás „Öcsi” bácsi. Nagy pénz, nagy lenyúlás, mondhatnánk ma…

 

Az üzlet megköttetett, nagylóvé a kasszában, kezdődhet az osztozkodás. Az osztozkodás meg egy jó dolog, mindenki szereti, szeret közel állni, nagyot markolni. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, előfordul, hogy olyan kéz is odakerül a sok markolászó közé, amelynek nem szabadna ott turkálnia. Így van ez most a tévéközvetítési díjjal is. Az MLSZ oszt, igaz az osztás köszönőviszonyban sincs a Sporttörvényben meghatározottakkal, de talán ezt már megszoktuk. Én valójában akkor lepődnék meg, ha egyszer valamivel kapcsolatban arra döbbennék rá, hogy azt valami véletlen folytán törvényesen csinálják.

A Sporttörvény szerint a tévés jogdíjak teljes egészében a klubokat illetik meg. Azokat teljes egészében ki kell osztani az adott bajnokságban szereplő klubok közt, mégpedig a „képernyőre kerülés” arányának megfelelően. A dolog abból indul ki, hogy a csapatok meccsei nem egyforma értékűek. Ha egy gárda játéka 4-500 ezer embert ültet le a képernyők elé, az nyilván sokkal értékesebb a tévécsatorna számára, mint az, amelyik csak 1-200 ezret. Mivel a csatornáknak abból van bevételük és abból tudnak fizetni, hogy eladják a reklámidőt. A reklámoztató meg akkor fizet nagy pénzt, hogy ha sokan látják a reklámját. Így egyértelmű, hogy melyik klubok értékesek a csatornáknak. A „képernyőre kerülés” azért jó mérvadó, mert a fenti elmélet alapján, a tévétársaság, a saját jól megfontolt érdekétől vezérelve, azokat a csapatokat fogja többet műsorra tűzni, amelyektől nagy nézettségre számíthat. Egyrészt azért jár(na) nekik jóval több pénz (minél nagyobb tömeget képesek a képernyő elé ültetni, annál több), hiszen valójában ők hozzák az üzletet. Ha az Nb1.-ben nem lenne most ott a Loki, Újpest és a Fradi, akkor kötve hiszem, hogy lett volna csatorna, ami hajlandó évi 1.2 milliárdot fizetni a közvetítésekért. Valószínűleg még a negyedét sem…

Másrészt, aki rendszeresen képernyőn van, az biztos lehet benne, hogy a jegybevételeken is megérzi majd azt. Ha egy klub meccseit rendre lehet a tévében is látni, akkor az számos nézőt távol tart. Mivel a tévében ingyen megnézhető, nem kell jegyet venni, utazni, kényelmesebb. Vegyük például az FTC-t. Ha jól néztem szinte az összes meccse képernyőre kerül majd. Ha ez meccsenként 1000 el nem adott jegyet jelent a klubnak, az kapásból 1.5-2 millió Ft meccsenként, alsóhangon. Mert ez csak a jegybevétel, azt akkor nem számoltuk, hogy azok az emberek mondjuk esznek-isznak, ajándéktárgyat vásárolnak az adott klubnál. Illetve csak vásároltak volna, ha kimentek volna. Tehát egyrészt a nagy lét hozzák a népszerű klubok, másrészt kénytelenek elfogadni azt is, hogy a közvetítések miatt bizony bevételkiesésük is lesz. Tehát eleve igazságtalan dolog az, ha a Loki ugyanannyit vagy közel ugyanannyit kap, mint mondjuk a Pápa. Írom ezt minden bántó szándék nélkül, egyszerűen ez az igazság.

Nos, ehhez képest a következő az elosztás:

Az idei 1.2 milliárd 60%-át egyenlő arányban osztják szét a 16 klub között. Mindössze 20% lesz az, amit úgy osztanak szét, ahogyan a teljes összeget kellene, tehát a nézettség alapján. A 20% az 240 millió Ft-ot jelent. Ebből is kap minden klub, hisz’ előbb-utóbb mindenki képernyőre kerül párszor (ha jól tudom, ez kikötés), ha máskor nem, amikor valamelyik nagyobb klubbal meccsel. Így ez a 240 millió is 16 felé oszlik (igaz ez legalább már nem egyenlő arányban), tehát ebből egetverő összegre még a legnézettebb klubok sem számíthatnak. Talán az elmaradt jegybevételeiket fedezi a végén, de még az sem biztos.

És marad még ugye további 20%, amit én a vicc kategóriának hívok. Ebből kapják meg a bajnokság végén a klubok a helyezésért járó prémiumot. Ez az a prémium, amit hivatalosan az MLSZ fizet ki a résztvevőknek, saját kasszából. Ezt most nagyon cselesen úgy oldják meg, hogy abból a pénzből, amit elvileg ki kellene osztaniuk a kluboknak, lecsípnek (ellopnak?) egy „kicsit” és abból fizetik ki. Tegyük fel, hogy jövőre az Újpest lesz a bajnok és ezért jár majd neki X millió Ft prémium. Valójában meg nem kap majd prémiumot, mint ahogyan a második, harmadik helyezet sem, mert amit akkor kapnak prémium gyanánt, azt a pénzt tőlük nyúlták le és már rég meg kellett volna kapniuk más jogcímen. Jópofa na!


Cimkék: magyar foci, mlsz, nb1
49 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Totti 2009-07-30 15:11:57
Amíg ilyen Mészöly félék is markolásznak addig ez marad!
3. colomano 2009-07-30 08:10:04
Ha lenne egy jó kis bajnokságunk, aktív résztvevők lennénk a nemzetközi porondon, akkor mindez senkit nem érdekelne. De hát mivel egyik sem áll fenn, így csak ez marad...
2. nemfontos 2009-07-28 16:30:04
Nem lehet lépni valamit ez ellen a rabló banda ellen? Nem igaz hogy sorra sértik a törvényt és semmi sem történik.
Miközben én ha büdöset fingok a stadionban már tiltanának ki és osztogatják a zártkapukat.
1. Csabi 2009-07-28 12:59:55
Az Újpest csak jövőre lesz bajnok!:):)
Mindíg jövőre!

Szóljon hozzá!