FN Blog / Fociblog / Csak a csőd elfogadható
Nyomtatás Betűméret
Csak a csőd elfogadható 2009-06-05 21:58:12
Ismét kitett magáért az MLSZ legfurább testülete. Idén még a szokásosan nem túl magas színvonalat is sikerült alulmúlniuk.

Tavasz végén két fontos dolog történik a magyar fociban. Bajnokot avatunk, illetve összeül a licence adó testület, hogy eldöntse ki alkalmas a következő bajnokságra. Ez az a testület amely évről-évre önmaga paródiájával szórakoztatja a nagyérdeműt. Volt itt már minden elképzelhető. Volt olyan indulónk, a Sopron személyében, ami már félúton feladta a versenyt. Hogy hogyan vizsgálták a papírjait, ha még az őszi szezont sem tudta befejezni, nemhogy a teljes bajnokságot, az talán örök rejtély marad. Csakúgy, mint az, hogy a Fehérvár miként indulhatott ha még az sem volt tiszta, hogy egyáltalán ki jogosult leadni a papírokat. Nyilván a több százmilliós adósága már csak hab volt a tortán, az igazi kérdés az, hogy ha a bíróság sem tudta eldönteni perek hosszú során keresztül, hogy valójában kié is a klub, ki jogosult az „üzemeltetésére”, akkor a licence adó testület vajon kinek a papírjait vizsgálta?

No de ez már történelem, a csődközelben tántorgó, néha teljesen tisztázatlan hátterű klubok indulásán már igazából meg sem lepődik az ember. Tudta ezt a testület is, így idejét érezték, hogy idén valami új eszetlenséggel rukkoljanak elő. Szóval olyan már volt, hogy az indult aki nem tudta befejezni a bajnokságot, de olyan még nem, hogy az is aki lehet, hogy el sem tudja kezdeni. Na idén már ilyen is van. Konkrétan a Diósgyőr, ami megkapta a licencet, közben meg néhány hitelezője csődeljárást kezdeményezett ellene. Biztos figyelmesen vizsgálták a papírokat, pláne arra a kitételre fordított nagy figyelmet a tisztelt testület, hogy a kérelmező klubnak nem lehet lejárt tartozása...

Félreértés ne essék, nem a Diósgyőr ellen vagyok. Már csak azért sem, mert pontosan tudom, hogy a klubok közül szinte senki sem tudja teljesíteni a licence feltételeket. Mára már nyílt titok, hogy akadnak akik kamu „majdani” szponzorszerződéseket, szerződés tervezeteket tüntetnek fel a kérelemben, befoltozandó a költségvetési lyukakat. Mások az átlagnézőszámmal játszanak. Egyik fő bevételi forrásként van megjelölve a jegyeladás. Ezzel nem lenne baj, a gond az, hogy bizonyos klubok évről-évre a reálisnak mondható átlagnézőszám 3-4-szeresét jelölik meg várt átlagnak és ezzel a bevétellel kalkulálnak. Érdekes lenne egyszer feltenni nekik a kérdést, hogy az a klub aminek az előző szezonban mondjuk 1500 volt az átlagos nézőszáma, miből gondolja, hogy a következőben hirtelen 5000 lesz?

Nem lenne még ezzel sem bajom, engedjék indulni azt aki úgy érzi tudja vállalni, ha már igazából senki sem felel meg. Nem lenne baj, ha mindenki egyforma mércével lenne mérve. Csak hát van aki nem. Nem tudják megmagyarázni, a fentebb írtak ismeretében nem is lehet, hogy a Gyirmóttal akkor miért szarakodnak. Ők miért nem indulhatnak? Hacsak nem az a magyarázat, hogy valaki(k) úgy döntött(ek), hogy egy ilyen kis csapat márpedig nem kell az Nb1.-be. Ha így van, az akkor több mint tisztességtelen. A Gyirmót ugyanis becsülettel végigküzdötte a szezont, két fordulóval a zárás előtt 3 pontos előnnyel vezeti a csoportját, reális esélye van a feljutásra. Vállalná is az első osztályt, nincs különösebb gond a gazdálkodásával, nincs eladósodva, mégsem engedik. Iszonyatos a bűnük, ugyanis késve kapták meg és nyújtották be az APEH igazolást arról, hogy nincsenek nyakig eladósodva.

Jó lenne ha a licence adó testületet nem a klubok zsarolására, a bajnokság összetételének zöld asztalnál való alakítgatására használná az MLSZ. Vagy mindenkitől egyforma szigorral kérjenek számon, vagy mindenkinél egyformán nagylelkűen hunyjanak szemet. Mindkét megoldás elfogadható, de ez a „mazsolázgatás” a klubok között, ez már nem. Már csak azért sem, mert ezzel tesznek szájkosarat a klubokra. Mindenki tudja, hogy ha „nem megfelelő” a viszonya az MLSZ fura uraival, akkor a következő licence bohózatkor majd őt nézik ki maguknak...
Cimkék: licence, gyirmót, nb1, magyar foci
29 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Tóth István 2009-06-08 21:08:03
Sajnos ez az igazság! A magyar MLSZ korrupt és a saját barátainak a klubbjait fociztatja. Vicc az egész. Hozzá nem értő emberek gyülekezete. Le kéne váltani őket. Visszatértünk és megmutatjuk!!!! Hajrá Fradi!

Szóljon hozzá!